Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse inflatie bereikt bijna 20%

"Prijzen Royal Gala- en Golden-appelen zijn meermalen gestegen"

"Dit seizoen is zeer goed geweest voor de Poolse Royal Gala- en Golden Delicious-appelen en het is vanaf het begin van het seizoen positief geweest," vertelt Jan Nowakowski, manager van de Poolse appeldistributeur Genesis Fresh. "Na Kerst en Nieuwjaar werd het seizoen hervat met een stabiele vraag naar beide rassen. Andere rassen doen het echter minder goed."

Andere rassen gaan minder snel, waardoor er meer voorraad beschikbaar is. Wel merkte Nowakowski dat de prijzen voor de twee meest populaire rassen stijgen. "Afhankelijk van de rassen worden appelen op verschillende manieren vervoerd. Door minder volumes Gala-appelen van hoge kwaliteit is de vraag naar dit fruit groter dan normaal. De prijzen voor Royal Gala- en Golden-appelen zijn meermalen gestegen sinds het begin van de oogst. Ook tijdens de jaarwisseling zagen we de prijzen licht stijgen. Voor andere rassen weten we dat er dit seizoen veel appelen in Europa zijn en dat appelen zoals Red Jonaprince, Jonagored, Idared en Gloster met stabiele maar langzamere frequenties worden afgezet."

De energiekosten zijn een grote factor door de hoge Poolse inflatie, die volgens Nowakowski voor het tweede jaar op rij 20 procent bereikt: "De energieprijs is sinds vorig jaar gestegen en lager zal het niet worden. De overheid bevroor wel de prijzen voor de consumenten en hielp de Poolse bedrijven enigszins. Dit jaar zijn er nieuwe verhogingen voor alle onderhoudskosten. Onze inflatie bereikt voor het tweede jaar op rij bijna 20 procent. Het zal een impact hebben op de prijzen van zowel groenten als fruit in Polen."

"We verwachten een goede vraag naar onze andere rassen in het tweede deel van het seizoen, van maart tot augustus. De prijzen zijn echter moeilijk te voorspellen. We kunnen een moeilijk seizoen tegemoet gaan om de kosten van onze teelt te dekken," besluit Nowakowski.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223 783 405
info@genesisfresh.com  

Publicatiedatum: