"Toenemende vraag vanuit Nederland naar Turkse tomaten"

Met de stijgende energieprijzen in Europa staat de tomatenteelt er op een lager pitje. Dit heeft echter niet geleid tot de vraag waar de Turkse AGF-exporteur Compass Fruit op had gehoopt, zegt exportdirecteur Sibel Karakay. "Sinds eind oktober is onze tomatenexport niet slecht gegaan, maar we hebben vooral veel volumes verzonden naar landen als Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Polen. We hoopten op betere kansen op de Europese markt, maar die hebben zich nog niet voorgedaan. We zijn dus niet in staat om het gewenste exportniveau te behalen, vooral vanwege de weersomstandigheden, de prijszetting en de concurrentie van andere herkomstlanden."

Karakay geeft aan dat er de laatste tijd wel meer vraag uit Nederland te zien is. "We geven nog lang niet op, want we verwachten dat de komende weken de vraag naar tomaten in Europa, met name in Nederland, zal toenemen. We zien de vraag vanuit Nederland sinds een tiental dagen toenemen en we verwachten dat deze trend zich voortzet. De komende tijd zullen er meer Turkse tomaten op de Nederlandse tafels liggen. Aangezien onze opbrengst voldoende groot is, denk ik dat we zonder problemen aan de vraag kunnen voldoen."

Ook in Turkije is de stijging van de energieprijzen een feit, wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de teeltkosten. "In Turkije zijn, net als in de rest van Europa, de energiekosten aanzienlijk gestegen, waardoor de teeltkosten hoger liggen. Maar de toename van de verkoopprijzen moet onze teelt winstgevender maken. We werken nog steeds met winstmarges. En hopelijk neemt nu ook de vraag uit Europa toe. Wij zijn er alvast klaar voor!" 

Voor meer informatie:
Sibel Karakaya
Compass Fruit
Tel: +90 541 257 5898 (Turkije)
Sibel@compassfruit.com 
www.compassfruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.