Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Namibische druivenseizoen beter dan verwacht

Het eerdere exportrecord van Namibische druiven van 8,5 miljoen kartons van 4,5 kg in 2020/21 is overtroffen door de 9 miljoen kartons van dit seizoen, wat hoger uitviel dan de aanvankelijke verwachting.
"In Namibië was het een zeer goed seizoen, dat ongeveer 5% boven onze eerste schatting van 8,6 miljoen kartons eindigde," zegt Kobus Bothma, de vicevoorzitter van de Namibian Grape Growers Association.

De druivenmarkten in Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn sterk en de prijzen liggen zeker boven die van vorig jaar. Ongeveer 2% van de productie is ook bestemd voor de binnenlandse markt in Namibië. Druiven van goede kwaliteit zijn in heel Namibië gedurende het hele druivenseizoen verkrijgbaar op diverse verkooppunten.

De logistiek is ook sterk verbeterd ten opzichte van het vorige seizoen: er zijn meer containers beschikbaar en de haven van Kaapstad werkt beter.

"Het zou een goed seizoen moeten worden voor de Namibische telers. We hebben veel geluk gehad: niet ver bij ons vandaan, aan de andere kant van Oranje River, hebben de telers een moeilijk jaar gehad, maar hier in Namibië zijn we erg blij met het seizoen dat we hebben gehad. We hebben goed weer gehad tijdens de bloei, met voldoende trossen aan de druivenstokken en druiven van zeer goede kwaliteit."


"De grootte en de kleur van de bessen was zeer goed en ook het afvalpercentage tijdens het verpakken was gering, wat volgens hem resulteerde in een zeer hoge verpakkingssnelheid in de pakstations. Het was een kort en scherp seizoen en de laatste rassen eindigden zeer snel," merkt hij op.

"Als gevolg van de inspecties die de Namibian Agricultural Board (NAB) sinds 2015 heeft uitgevoerd, is de Namibische exportkwaliteit zodanig verbeterd dat ontvangers vragen naar Namibisch product, dat zeer gewild is geworden. Ons droge klimaat is uitstekend voor een goede kwaliteit en houdbaarheid."

Druivengaarden in de Aussenkehr Vallei van Namibië (foto's van de Namibian Grape Growers Association)

Op dit moment ruimen de telers de druivengaarden op en liggen de droogbedden vol met de allerlaatste Namibische druiven om uitstekende rozijnen van te maken.

"We kijken nu al uit naar volgend seizoen en zijn erg dankbaar voor een goed seizoen."

Voor meer informatie:
Kobus Bothma
Namibian Grape Growers Association
namgrapegrowers@gmail.com of
kobus@csnam.co.na

Publicatiedatum: