"Het merendeel Oekraïense Royal Gala's al geëxporteerd"

De appeloogst in Oekraïne heeft dit jaar vertraging opgelopen, en volgens Volodymyr Gurzhiy van de Oekraïense appelexporteur USPA hadden de Oekraïense exporteurs ook nog te kampen met concurrenten die hun appels tegen lage prijzen op de markt brachten.

"In oktober waren de appeltelers nog druk bezig met het plukken. Door het weer en economische factoren was de appeloogst dit jaar vertraagd. Alle te laat geoogste appels werden en worden nog steeds op de binnenlandse markt verkocht, terwijl appels van exportkwaliteit werden opgeslagen. In sommige regio's en bij sommige bedrijven waren er meer appels dan er konden worden opgeslagen, zodat eerder met de export moest worden begonnen."

"In dezelfde periode begonnen Turkse en Servische telers het seizoen met lage prijzen, wat zeker leidde tot een lage prijstrend op onze belangrijkste markten. Zo werden de Oekraïense exporteurs gedwongen appels te exporteren onder enorme druk van twee kanten: enerzijds stegen de kosten van verpakkingsmateriaal en logistiek aanzienlijk, anderzijds waren de prijzen aan het begin van het seizoen vrij laag."

"De geografische aspecten verschillen niet veel met die van vorig jaar. Het enige verschil is dat de Wit-Russische markt, die voorheen cruciaal was, wegviel door de oorlog. Andere markten, zoals Bangladesh en andere exotische bestemmingen, zijn momenteel nog onzeker, maar we blijven rekening houden met eventuele leveringen. Sinds Turkije en Servië de druk op de markten verminderden, nam de vraag naar Oekraïense appels toe. Nu is er een stabiele vraag naar appels uit Oekraïne, vooral naar merkappels van hoge kwaliteit. We zien bijvoorbeeld dat onze partners al bereid zijn iets meer te betalen voor de kwaliteit van het USPA Fruit. Daarnaast is er ook nog steeds vraag naar appels van iets lagere kwaliteit."

Gurzhiy stelt dat sommige appelexporteurs ervoor kozen om hun appels snel te verkopen vanwege de uitdagingen die de oorlog met zich meebrengt: "Natuurlijk leveren we momenteel geen Oekraïense appels aan sommige markten, omdat de logistiek, die aanzienlijk duurder is geworden, dat niet meer winstgevend maakt. Van onze kant zoeken we naar alternatieve logistieke routes en verwachten we een mogelijke prijsstijging. Maar we weten dat we niet veel tijd meer hebben, aangezien Zuid-Afrika over een paar maanden met een nieuwe oogst komt."

"Door de oorlog zijn veel telers gedwongen snel te verkopen, om risico's te vermijden. Voortdurende Russische bombardementen bedreigen heel Oekraïne, een deel van de arbeidskrachten is naar het leger gegaan, er zijn onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening en  het is onmogelijk om de benodigde generatoren te kopen. Dit alles zet het land onder druk en dat geldt ook voor de tuinbouw."

Maar niet iedereen doet zijn voorraden zo snel mogelijk van de hand. Sommigen blijven ervan overtuigd dat ze hun voorraden later in het seizoen probleemloos zullen kunnen verkopen, legt Gurzhiy uit. "Ik was erg verrast toen ik van een paar telers hoorde dat ze de appels bewaren voor de tweede helft van het seizoen. Wij, Oekraïners, zijn erg optimistisch. Hoewel het merendeel van de populaire Royal Gala's al is geëxporteerd, is er nog wel wat potentieel. De voorraden worden echter al vrij beperkt, dus in het tweede deel van het seizoen zal moeten worden overgeschakeld op andere rassen, zoals Golden, Granny Smith, Red Delicious, Fuji en andere rode rassen."

Gurzhiy vindt dat de manier waarop ze zaken konden blijven doen, ondanks alle uitdagingen, bewijst dat ze tot veel in staat zijn. "Wat er ook gebeurt, we zullen blijven exporteren. Alleen al het feit dat we tijdens de oorlog kunnen exporteren, dat we geen contracten hebben geweigerd, dat we nieuwe markten blijven ontwikkelen en beurzen blijven bijwonen, betekent dat we de internationale fruitmarkt nog enthousiaster zullen kunnen blijven bevoorraden en beïnvloeden wanneer de oorlog voorbij is. Sinds het begin van het seizoen heeft USPA Fruit al als exposant deelgenomen aan Mihas Kuala Lumpur, Fruit Attraction in Madrid, Sial in Parijs, Interpoma in Bolzano, en we hebben ook onze deelname bevestigd aan Fruit Logistica in Berlijn en Gulfood in Dubai in februari van dit jaar."

Voor meer informatie:
Volodymyr Gurzhiy
USPA Fruit LLC
Tel: +380 50 925 57 32
v.gurzhiy@uspafruit.com 
www.uspafruit.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.