Benny Cuypers, BelOrta:

"Traditionele wintergroenten lijken gat van aanbod kasgroenten in te vullen"

Tholen - Dat er vrijwel geen Nederlandse of Belgische kasgroenten meer zijn deze winter mag geen verrassing heten, maar de 'traditionele Belgische wintergroenten' lijken het gat van dit lokale aanbod in te vullen. "Veel wintergroenten zitten blijkbaar in het hoofd van de consument, want er is toch goede vraag naar", vertelt Benny Cuypers van BelOrta. 

"Prei loopt eigenlijk het hele najaar al behoorlijk goed", gaat Benny verder. "Dit heeft voornamelijk te maken met het rendement dat van de velden is gekomen. Ze zijn niet echt goed gegroeid. Gecombineerd met een prima vraag resulteert het in mooie prijzen. Begin december hebben ze ook een boost gehad door de koude dagen en de laatste weken zien we prijzen in de buurt van de euro."

Kijkend naar witlof is de situatie een wereld van verschil met voorgaande jaren. "We kunnen zelfs een beetje spreken van schaarste op de markt. De volumes die op de markt komen in de traditionele witloflanden als Nederland, België en Frankrijk liggen duidelijk lager dan voorgaande jaren doordat de teelt wel te lijden heeft gehad onder de droogte van de zomer." Het gevolg is dat er mooie prijzen worden betaald, zo legt Benny uit. "Voor Nieuwjaar kunnen we spreken van hele goede prijzen. Vorige week hadden ze dan een klein dipje, maar deze week trekken ze weer behoorlijk aan met prijzen van rond de €1,50 per kilo."

Het lijkt een tendens voor het hele assortiment wintergroenten, want ook bij de kolen is er iets minder aanbod dan voorgaande jaren. "Bij witte kolen zijn de prijzen daardoor goed te noemen. Het aanbod en gewicht van de kolen is niet zo groot vanwege de droogte van de zomer, zoals gezegd. Savooiekool had het iets moeilijker voor Nieuwjaar, maar na de jaarwisseling loopt ook dat voorspoediger. De vraag is duidelijk toegenomen. Nog steeds geen echte uitschieters, maar toch zeker prima."

"Ook onze andere groenten, als rammenassen, rapen, pastinaken en spruiten, verkeren in hetzelfde schuitje", besluit Benny. "Een relatief goede vraag met minder aanbod. Bij de rapen zien we wel dat deze wat te lijden hebben gehad van de winter begin december. Het zorgt voor wat meer sorteerwerk, wat het aanbod een beetje beperkt. Al met al lijken de consumenten desalniettemin wat meer naar de wintergroenten te grijpen."

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be   
www.belorta.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.