Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeiendag 2023: "Jaarrond teelt is uitdagend, maar niet onmogelijk"

Tholen - Het beursseizoen is woensdag traditioneel weer afgetrapt met de Aardbeiendag in Den Bosch. De elfde editie was als vanouds, en dat betekent: een volle beursvloer, honderden bezoekers waaronder zeker ook telers en aan het slot een aardbeiendiner.

Vandaag komt een iets internationaler publiek nogmaals naar Den Bosch voor de International Soft Fruit Conference. Vrijdag volgt een uitgebreide fotoreportage. Hieronder alvast een verslag van de woensdag.


Een volle zaal, maar ook nog veel staande kijkers. Gaandeweg de dag 'durfden' ook meer mensen voorin te zitten.

Verhaal vertellen
"Wij hebben gewoon gelijk", zei Adri Bom-Lemstra als voorzitter van Glastuinbouw Nederland 's ochtends tijdens de plenaire opening in 1931 Congrescentrum. Daarmee doelde zij erop dat het mogelijk is duurzaam jaarrond aardbeien te telen. In een debat onlangs op de radio had de voorzitter van een tegenstander van jaarrond aardbeien uiteindelijk toch gelijk gekregen.

Adri Bom-Lemstra

Dat gesprek met mensen van buiten de eigen (aardbeien)sector, dat moet veel vaker gevoerd worden, was één van de kernboodschappen, ook in sommige presentaties later op de dag. De in totaal zo'n 750 aanwezigen kregen woensdag in ieder geval genoeg (nieuwe) informatie aangereikt om te gebruiken op verjaardagen of in gesprek met politici op bezoek in de kas. 

Uiteraard werd er ook op de beursvloer, door aardbeienkenners onderling, volop over de actuele ontwikkelingen gepraat. In vier themablokken (teelt&innovatie, markt, plantgezondheid en ondernemerschap) met telkens drie presentaties kwamen heel veel onderwerpen voorbij.


Kwekerij Loos is één van de telers die deze winter wel belicht. Hier in donkerblauw op bezoek bij belichtingsleverancier Signify

Vraagtekens bij winterteelt, maar ook komend seizoen
Belichting en energie werd besproken. Is belichten en verwarmen in de winter nog wel recht te rekenen? Deze winter slechts voor een handjevol telers, zoveel is duidelijk. De aanwezige afzetpartijen hebben hierdoor lokaal aanbod beschikbaar, naast importproduct.

Over de komende winters, maar zelfs komende seizoen nog, is nog het nodige onzeker. Energieontwikkelingen en ook andere prijsstijgingen maken dat telers soms nog even afwachten, terwijl aan de andere kant van de keten marktpartijen graag willen weten waar ze aan toe zijn. Zonder zekerheid over aanbod is het lastig contracten afsluiten.

Aardbeien uit Nederland, rode bessen uit de bewaring en de rest van het pakket met dank aan import

Marktananalyse
Een uitdaging, naast in de winter, ligt voor de aardbeiensector ook in de zomerweken in augustus. Dat liet Wilco van den Berg, specialist marktinformatie bij GroentenFruit Huis, zien tijdens het marktblok met presentaties. Tussen week 33-36 loopt de interesse van de consument terug. Het merendeel van de Nederlandse productie blijft in eigen land. Export naar het buitenland kan een oplossing zijn. In aardbei is het aanbod export echter nog beperkt. 

Steven Martina

Jaarrond telen
Steven van Martina, CEO van The Greenery en voorzitter van de gelijknamige coöperatie, kreeg na Wilco het woord. Ten overstaan van een volle zaal besprak hij de uitdagende marktsituatie voor aardbeien. "Jaarrond teelt is uitdagend, maar niet onmogelijk," zei hij.

Van een beetje crisis schrikken ze bij The Greenery niet terug. De CEO en voorzitter sprak zijn bewondering uit voor het aanpassingsvermogen van telers. Hij ging terug in de tijd, naar het moment waarop de eerste stappen naar jaarrond teelt werden gezet. Telers klopten aan en vroegen 11 euro per kilo voor belichte winterteelt van aardbeien. "Velen dachten dat dat niet kon." Toch gebeurde het. Afzet op Rusland was in de begintijd belangrijk voor de dure teelt, maar toen die markt wegviel werden andere markten gevonden of nieuwe afzetkanalen gecreëerd.

Ketensamenwerking
Op de samenwerking met ketenpartijen ging de man van de The Greenery ook in. Daarbij wees hij op een recent gesloten exclusieve AGF-overeenkomst met supermarkt Jumbo en liet hij een video van supermarkt Plus zien. In het schap liggen tegenwoordig in nauwe samenspraak met de keten ontwikkelde rassen, zoals Inspire en Arabella. Bij The Greenery merken ze de laatste tijd dat meer supermarkten erom vragen.

Momenteel is inflatie een gevaar voor de afzet. Is de consument nog wel bereid of in staat doosjes zomerkoninkjes te blijven kopen? Flexibiliteit en creativiteit zijn gevraagd om de afgelopen jaren fors toegenomen volumes weg te blijven zetten. Toen acties met 2 voor 6 euro niet draaiden, is afgelopen jaar in overleg met supermarkten geschakeld naar 2 voor 5 euro.

Uitdagend blijft het om gestegen kosten door te berekenen. De CEO en voorzitter wees erop dat de prijs van aardbeien in verhouding met overige AGF-producten lang niet zo hard steeg (1,4% om 5,3%). Belangrijk wordt maximale waardecreatie. "De consument zal warm blijven lopen voor Hollandse aardbeien", schrijft Steven ook in het beursmagazine. "Zolang we maar onderscheidend blijven in smaak en het aanbod afstemmen op de vraag."

Gerben Kolkman en Bart van Wetten van datapartij Refresh. Refresh kwamen we nog niet vaak op beurzen tegen, maar online kon de oplettende kijker al wel e.e.a. tegenkomen

Meer doordragers
Na twee rondjes plenaire presentaties was het tijd voor een uitgebreide lunch op de beursvloer. Ontwikkelingen zoals meer vraag naar doordragers als alternatief voor twee teelten werden besproken. En toch ook nog de nodige nieuwtjes, zoals een nieuwe machine om biologische bestrijders in het gewas te verdelen in de stand bij Biobest. De liep 's middags opnieuw vol en tegen vijf uur zat de eerste beursdag erop. Op naar huis. Wie nodigt er direct maar de lokale gemeenteraad uit om te vertellen hoe de vork écht in de steel zit?

Ecostyle Professional: Aukje Veldstra, Frederike Menage en Jeroen Costermans

Vrijdag volgt op dit kanaal een fotoreportage van de Aardbeiendag en International Soft Fruit Conference.