Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Pierre Caruel, Sofruileg: "De gele kiwimarkt ontwikkelt zich snel"

Haegeum: het nieuwe gele kiwiras

Haegeum, dat is de naam van het nieuwe gele kiwiras dat onder licentie is ontwikkeld door Sofruileg, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in R&D en licentiebeheer.

Het nieuwe kiwiras, dat is genomineerd voor de SIVAL Innovation Awards van 2023, wordt momenteel geteeld in de regio Nouvelle-Aquitaine. Historisch gezien is het ras ontwikkeld in Korea en hebben de eerste serieuze testen met het ras in Frankrijk plaatsgevonden in 2015.

"Vervolgens hebben we 4 jaar nodig gehad om het kiwiras in z'n geheel en de agronomische eigenschappen, de smaakkwaliteiten en de bewaarcapaciteit van het ras afzonderlijk te kunnen beoordelen. Op basis van de eerste resultaten hebben we daarna een teelt met planten opgezet die op verschillende onderstammen kunnen worden aangeboden", vertelt Jean-Pierre Caruel van Sofruileg. Tot nu toe gaat het nog altijd om een kleinschalige productie die in 2024 pas echt van de grond zal komen.

Ons hoofddoel is om te groeien op de Franse markt. Hiervoor heeft Sofruileg echter een teeltlicentie nodig met behulp waarvan het kiwiras in heel Europa kan en mag worden ontwikkeld.


Gele kiwirassen zijn nog steeds zeldzaam op de markt, maar vormen een segment dat snel groeit, zegt Jean-Pierre Caruel / © Sofruileg 2022 gele kiwiras Haegum.

Haegeum helpt bij het overbruggen van de 'kloof' 
Het nieuwe kiwiras kwam op exact het juiste moment. "De afzetperiode van Haegeum duurt zo'n 4 tot 5 maanden, van januari tot mei," precies op het moment dat er een 'kloof' zit tussen de teelt- en afzetperiode van het noordelijk en die van het zuidelijk halfrond. "Dankzij Haegeum kunnen we onze afzetperiode verlengen en de 'kloof' tussen de teelt- en afzetperioden van het noordelijk en die van het zuidelijk halfrond overbruggen. Het zorgt voor een zekere complementariteit en voorkomt een onderbreking na de vroege rassen."

Haegeum heeft een betere bewaarcapaciteit
"De schil en grootte van Haegeum zien er mooi uit en het vruchtvlees van Haegeum is sterk, glanzend en zit bomvol smaak." Behalve fraaie uiterlijke kenmerken en goede smaakkwaliteiten heeft Haegeum ook nog een een betere bewaarcapaciteit dan die van de andere gele kiwirassen." Dit alles leidt tot een langere afzetperiode. "We kunnen consumenten dus tot heel laat in het seizoen een gele kiwi aanbieden. Daarnaast hebben de nieuwe gele kiwi's van Sofruileg met 35 tot 40 ton per hectare in vergelijking met de vroege rassen een vrij hoog opbrengstpotentieel."

Sofruileg zal aanwezig zijn op SIVAL (hal B, stand C53).

Voor meer informatie: 
Jean-Pierre Caruel
Sofruileg
Tel. : +33 (0)6 13 89 14 33
jp.caruel@sofruileg.com 
www.sofruileg.com 

Publicatiedatum: