Lucio Olivieri van Motta Cooperativa Agricola (Italië)

"We richten ons vooral op de consument die aandacht heeft voor een transparante toeleveringsketen"

"2023 is voorspoedig begonnen, met een herstel van de consumptie, vooral voor de bloedsinaasappelen. Sinds begin december zijn we onophoudelijk fruit aan het plukken dat op dit moment op zijn hoogtepunt is qua smaak, sappigheid en suikergehalte. We hebben het dan in de eerste plaats over onze Fragolino®, een Tarocco Lempso sinaasappel met uitstekende pigmentatie van binnen en van buiten en een aardbeiensmaak. Vandaar ook de naam waaronder hij verkocht wordt (fragola is Italiaans voor aardbei, nvdr)”, vertelt Lucio Olivieri, directeur van Motta Cooperativa Agricola. 

Lucio Olivieri, directeur van de Siciliaanse telersvereniging Motta

Motta Cooperativa Agricola werd in 2005 opgericht op initiatief van 21 telers van citrus zoals clementines, mandarijnen en Moro, Navelina, Sanguinello en Tarocco sinaasappelen. De teelt strekt zich uit op een areaal van 230 hectare in de vruchtbare vlakte van Motta Sant'Anastasia, tussen de zee en de hellingen van de vulkaan de Etna. 

 
"In deze eerste dagen van het nieuwe jaar zien we een buitengewone vraag naar ons fruit, vooral in het buitenland. En ook de prijzen zijn tevredenstellend. We hebben het over € 2,20 per kilo op de groothandelsmarkt in Verona, van waaruit ons citrus naar de buitenlandse markt wordt verdeeld. Ook de online verkoop via onze website www.arancedagustar.eu loopt steeds beter. We richten ons hiermee op de huishoudens en met name op de consument die een transparante toeleveringsketen belangrijk vindt. We garanderen hen een vers en natuurlijk product, verzonden binnen enkele uren na de oogst. Het fruit wordt niet behandeld en we respecteren de natuurlijke cycli. Op dit moment voeren we bijvoorbeeld niet eens behandelingen uit om het vallen van het fruit te vermijden." 

De door de coöperatie geteelde Fragolino® is een kloon van de Tarocco Lempso en geregistreerd met de handelsnaam Il Fragolino Arancia Rossa®. In de loop der jaren heeft de coöperatie een hoge mate van specialisatie bereikt in de teelt van dit citrus. Er is geïnvesteerd in communicatie en in aanwezigheid op beurzen om dit ras te promoten op meerdere markten. Het is een pitloze, bolvormige sinaasappel met een gemiddeld gewicht van 250-300 gram, een intense pigmentatie van zowel de schil als het vruchtvlees en een evenwichtige suiker/zuurverhouding. Deze eigenschappen worden bereikt dankzij de kwaliteit van de bodem en het klimaat in het teeltgebied. 

Fragolino Arancia Rossa® met de vulkaan de Etna op de achtergrond

Motta Cooperativa Agricola zet het citrus af in Italië en Centraal- en Noord-Europa, waarnaar het vooral de bloedsinaasappelen exporteert (Tarocco Lempso en Ippolito). De export groeit gemiddeld met 20% per jaar, vooral in landen als Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland. Die landen zoeken vaak naar producten waarvan de schil niet is behandeld en die op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden geteeld. 

Voor meer informatie:
Motta Cooperativa Agricola
Lucio Oliveri 
Via Policara
Motta S. Anastasia (CT) - Italië
Tel: +39 339 3249605
Tel: +39 (0)95 8164035
motta.coop.agr@virgilio.it
www.aranciarossailfragolino.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.