Meestal is het niet moeilijk om zelfs tijdens de kerstperiode Italiaanse druiven te vinden in het schap, maar deze keer was het voor de consument niet zo evident.
"Het is de kerstperiode met de laagste beschikbaarheid van Italiaanse druiven op de markt geweest", zegt Donato Fanelli, een teler uit Conversano (Bari) en lid van het Italiaanse Druivencomité (CUT). "De druiven hielden niet stand door de aanhoudend vochtige weersomstandigheden. Bovendien zorgden de hoge temperaturen ervoor dat de trossen sneller bedierven."
Daarom werkten de teelttechnieken en zelfs de bewaarmethoden in klimaatgestuurde omgevingen niet om het seizoen te rekken. "Vanaf begin december hebben de abnormale weersomstandigheden, met een hoge vochtigheidsgraad gedurende meerdere dagen, bijgedragen aan de verspreiding van schimmelziekten (botrytis) in de druivengaarden. Veel fruit was gewoon ongeschikt voor verkoop. Veel retailers hebben de aanvoer vanuit Italië stopgezet en product in het buitenland gezocht."
"Dit jaar stonden de folders van de supermarkten vol met aanbiedingen voor ander fruit, voornamelijk appelen, kiwi's en clementines. Sommige supermarktketens in Apulië hebben wel promoties voor Italia druiven geprobeerd. Ze werden voor ongeveer
€ 2,50 per kilo aangeboden, maar het stimuleerde de verkoop niet echt, want de druiven zagen er niet aantrekkelijk uit. Dergelijk product kon zeker geen lang transport aan. De planten bevonden zich duidelijk in een stress-situatie: niet lang na het snijden verkleurden de druiven al."