Nieuwe markten en een grotere export verwacht voor Peruaanse blauwe bessen

"De export van blauwe bessen uit Peru groeide met 31% in 2022 en ook voor 2023 wordt verdere groei verwacht, ondanks de wereldwijde marktuitdagingen," zo zegt Luis Miguel Vegas, manager van Proarándanos, de vereniging van blauwe bessentelers van Peru.

"De piek van de export was 21.333 ton in week 38, wat 33% hoger was dan de piek van 2021. Met deze positieve cijfers sloten we het jaar af met een export van meer dan 277.000 ton. Hoewel in de meeste weken meer werd geëxporteerd dan in 2021, waren er ook weken waarin de verzendingen een neerwaartse trend lieten zien als gevolg van de crisis en politieke instabiliteit in het land. Men raamt bijvoorbeeld de verliezen na de rellen van eind december op $ 250 miljoen voor de belangrijkste exportgewassen blauwe bessen, druiven, avocado's en mango's", zegt Miguel Vegas.

"De aanhoudende oorlog in Oekraïne en het domino-effect op de markten met onder meer de inflatie zullen van 2023 een uitdagend jaar maken, net als vorig jaar. Toch denken we in volumes weer verder te groeien, ondanks de hoge kosten voor transport en grondstoffen, die een negatieve invloed hebben op teelt- exportbedrijven", verklaart hij.

Aangezien de Peruaanse export naar verwachting zal blijven groeien, blijft de focus voor Proarándanos op het openen van nieuwe markten. Israël, dat pas halverwege vorig jaar openging, ontving 46 ton per vliegtuig. "Maar in 2023 zullen we dat cijfer minstens verdubbelen. We werken aan het aanboren van nieuwe markten met een focus op Azië. Er zijn onderhandelingen bezig met Japan, Indonesië, Zuid-Korea en Vietnam."

De piek van het Peruaanse blauwe bessenseizoen, van september tot oktober, is al achter de rug. "We hebben dit seizoen al ongeveer 90% van het totale volume verladen. We zitten aan het einde van ons seizoen. We verwachten in de laatste week van maart klaar te zijn", aldus Miguel Vegas.

Voor meer informatie:
Luis Miguel Vegas
Proarándanos
Tel: +51 980 503 363 (Peru)
contacto@proarandanos.pe    
www.proarandanos.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.