Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Enrique Sanz van de BGA Cítricos Valencianos:

"Groeiende concurrentie van niet EU-landen biedt ons ook kansen om onszelf beter in de markt te zetten"

De vraag naar producten met beschermde geografische aanduiding (BGA) of oorsprongsbenaming (BOB) blijft in Europa beetje bij beetje groeien. Dat is ook het geval met de IGP Cítricos Valencianos, die al 61 pakstations, 4.000 telers en 20.000 geregistreerde hectaren vertegenwoordigd, voornamelijk voor sinaasappelen en mandarijnen, maar sinds kort ook voor citroenen. Binnenkort zullen er 3 nieuwe bedrijven gecertificeerd worden en nog eens 3 hebben al de eerste stappen gezet om bij de BGA te behoren. 

"Hieruit blijkt dat de retailsector steeds meer op zoek is naar citrus uit Valencia", zegt José Enrique Sanz, manager van de BGA. "In Spanje zijn we in 5 jaar tijd van 1 naar 15 supermarktketens gegaan die met citrus werken met deze certificering, maar in de rest van Europa is het nog eerder een nichemarkt. Toch groeit de aandacht ook in landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en België elk jaar een beetje meer. Het duidt er toch op dat de Europese consument fruit met dergelijk label begint te verkiezen boven product van niet EU-landen", voegt hij eraan toe.

De IGP Cítricos Valencianos sloot vorig seizoen af met zo'n 22 miljoen gecertificeerde kilo's. "Als je het vergelijkt met de hoeveelheid citrus die in de Valenciaanse Gemeenschap wordt geteeld, lijkt het weinig, maar de volumes nemen elk jaar wel toe en het gaat bovendien om citrus van premium kwaliteit, voor kopers die het beste van het beste willen. Groenten en fruit met een beschermde geografische aanduiding worden ruim erkend en bovendien geniet citrus uit de Valenciaanse Gemeenschap al meer dan 100 jaar een grote internationale reputatie."

Nieuw merk Valenciana
"Dat is de reden waarom de Valenciaanse gewestregering, daarin ondersteund door de IGP Cítricos Valencianos, onlangs het merk Valenciana voor sinaasappelen en mandarijnen heeft gepresenteerd opdat dit fruit uit ons gewest gemakkelijk zou kunnen worden geïdentificeerd in de verkooppunten." Er is € 500.000 uitgetrokken voor promotie op regionaal en nationaal niveau om de consumptie van citrus te bevorderen en de geografische identificatie als synoniem van kwaliteit, voedselveiligheid en ecologische en sociale verantwoordelijkheid te verhogen.

Klimaatverandering en concurrentie uit derde landen lijken de grootste bedreigingen voor het Valenciaanse citrus. "De afgelopen jaren hebben we gezien hoe de winters steeds korter en warmer worden, wat meer droogte en meer plagen met zich meebrengt die de opbrengsten aantasten. Ook dit jaar werd een productiedaling van 10-15% voorspeld, en uiteindelijk was het zelfs 30%, al moet gezegd dat de smaak en de uiterlijke kwaliteit mooi op peil bleven. Op plantniveau kunnen we evenwel niet meer ontkennen dat er sprake is van klimaatverandering, zodat we zullen moeten leren omgaan met deze uitdaging."

"Wat betreft de concurrentie met derde partijen, hebben landen als Egypte veel vooruitgang geboekt op het gebied van rassen en blijven ze terrein winnen op de Europese markt met zeer concurrerende prijzen, maar de eisen voor dit fruit op het vlak van gewas-bescherming, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn helemaal niet te vergelijken met de eisen waaraan de Europese telers moeten voldoen. Toch hopen we dat de Europese wetgever daar in de toekomst meer rekening mee houdt. In die zin biedt deze groeiende concurrentie ons ook kansen, want met onze certificering kunnen we ons fruit beter bekend maken bij het brede publiek als een product van toegevoegde waarde."

De IGP Cítricos Valencianos zal aanwezig zijn op de Fruit Logistica in Berlijn op de stand van de Valenciaanse Gemeenschap (hal 11).

Voor meer informatie:
José Enrique Sanz
C.R. IGP “Cítricos Valencianos”
C/ Guillem de Castro, 51-pta.8
46007 Valencia (Spanje)
Tel: +34 963154052
jesanz@citricosvalencianos.com
www.citricosvalencianos.com

Publicatiedatum: