Peru: Wegversperringen in Ica blijven fruitexport belemmeren

Er zijn nog steeds wegversperringen op de grote snelwegen in Ica, een van Peru's belangrijkste teeltgebieden voor druiven en ander fruit. De export van deze producten blijft belemmerd, zo zegt Gabriel Amaro, directeur van branche-vereniging Agap. "We veroordelen de blokkade van snelwegen door groepen vandalen die economische schade toebrengen aan telers, oogstmedewerkers, export- en verpakkingsbedrijven, mkb’ers, transportbedrijven en burgers."

Vanaf eind vorig jaar blijven demonstranten actie voeren tegen de regering, ondanks het feit dat de nieuwe president een week voor Kerst de noodtoestand had afgekondigd die nu nog van kracht is. De Peruaanse politie meldt dat er ongeveer 30 wegversperringen zijn opgezet in Ica, ten zuiden van de hoofdstad Lima, waardoor sporadisch de toegang tot Cuzco, Arequipa en andere steden wordt ontzegd.

Agap eist dat de Peruaanse presidente Dina Boluarte de doorvoer garandeert op de snelwegen van Peru. "In Ica is de snelweg nog steeds geblokkeerd op vier punten, waardoor de land- en tuinbouwsector in Peru geteisterd wordt, met nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid. Peruanen hebben het recht om te werken en te leven in een land waar vrede heerst. Voor ons land en de land- en tuinbouwsector is de situatie kritiek, en dat wordt nu nog verergerd door de blokkade van wegen die de normale werking van de productiesectoren verhindert. Protesteren is een grondwettelijk recht, maar het is alleen toegestaan op een vreedzame manier met respect voor alle burgers. Het blokkeren van wegen en het aanvallen van openbare en particuliere eigendommen is een misdaad, die bestraft moet worden met alle middelen die de wet ter beschikking stelt."

De organisatie roept alle Peruanen op om de politie en de strijdkrachten van Peru te respecteren en te steunen, zodat ze krachtig kunnen optreden en de rechtsstaat en de openbare orde verdedigen tegen gewelddadige groepen. "We eisen dat de regering van presidente Dina Boluarte haar constitutionele rol vervult en vrij verkeer op de wegen garandeert, de duur van de noodtoestand verlengt, een avondklok instelt in de getroffen regio's en degenen aanklaagt die schuldig zijn aan bovengenoemde excessen. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om botsingen tussen de bevolking die moet werken en degenen die de samenleving ontwrichten, te voorkomen. We willen kunnen werken aan de toekomst voor onze families en voor ons land."

Voor meer informatie:
AGAP (Asociación de Gremios Productores Agrarios del Perú)
hcorpus@agapperu.org 
www.agapperu.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.