Fruitbomen in bloei en overproductie groenten door vervroegde oogst

Teelt in Murcia ondervindt last van hoge temperaturen

De ongewoon warme temperaturen van afgelopen herfst en deze winter hebben gezorgd voor onevenwichtigheden in groente- en fruitteelten in de Spaanse regio Murcia. De seizoensgewassen lopen voor op hun tijd en aan sommige fruitbomen kon men in januari of zelfs al in november bloesems zien ontluiken.

In Lorca en de Guadalentín-vallei hebben de sla-, broccoli- en artisjoktelers last van de warme temperaturen. Ze spreken van een overproductie van 20% omdat de planten voorop lopen in hun groeicycli. En het overaanbod genereert vervolgens een daling van de marktprijzen, zo legde Plácido Pérez Chuecos, voorzitter van brancheorganisatie Coag, afdeling Lorca, uit in het radioprogramma A Vivir Tierra y Mar.

"Maar met dit weer kan ook binnen een paar maanden een oogstdaling van steenfruit optreden, want het natuurlijke winterslaapproces van de bomen is in de war," zo legt Antonio Moreno, secretaris bij brancheorganisatie UPA Murcia, uit. Sinds november zijn er zelfs hier en daar al bloesems aan de bomen waargenomen. Volgens Moreno lijden vooral de extra vroege en vroege abrikozenrassen en enkele late perzikrassen onder de warme herfst- en wintertemperaturen.

Bij UPA wijzen ze er ook op dat deze hoge temperaturen schadelijk zijn in het licht van mogelijke vorst in februari of maart, een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, waardoor thermische "zaagpieken" ontstaan die uiteindelijk niet alleen de oogst aantasten, maar ook de gezondheid van de bomen.

Bron: cadenaser.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.