Volumes zoete aardappelen in Egypte lopen terug

"De oogst van zoete aardappelen zal aanzienlijk lager uitvallen in Egypte", zegt Zayed Lahseen, CEO van AfriGoodGrow. "De reputatie en het succes van de Egyptische rijstteelt zijn ten koste gegaan van het zoete aardappelenareaal. Telers besloten om rijst te zaaien in plaats van zoete aardappelen, omdat beide dezelfde grond rond Kafr al-sheik en Damietta gebruiken."

De afname van de beschikbare hoeveelheid gaat volgens Zayed gepaard met een stijging van de prijzen. "De teeltkosten van een ton zoete aardappelen bedragen nu bijna EGP 5.000 (€ 170) vergeleken met EGP 3.750 (€ 125) vorig jaar, exclusief de kosten van wegtransport, drogen, verpakken en maritiem transport. Maar de devaluatie van het Egyptische pond ten opzichte van vreemde valuta heeft ons wel geholpen om concurrerend te blijven."

Wat de kwaliteit betreft, verzekert Zayed dat hij zeer tevreden is met de oogst van dit jaar. "De kwaliteit van dit seizoen was uitzonderlijk, ook qua maatsortering en vorm van de zoete aardappelen. Toch waren de maten iets kleiner aan het begin van het seizoen, in augustus/september, maar daarna werd het beter. L1 (300-450 g) en L2 (450-600 g) waren de favoriete maten voor de meeste klanten. En voor het eerst merkten we ook vraag naar S (80-150 g) en M (150-300 g), omdat ze verpakt zijn in kleine recyclebare verpakkingen en verkocht worden in de retail, vooral in Noord-Europa." AfriGoodGrow teelt de oranjevlezige Beauregard en Bellevue zoete aardappelen.

Het bedrijf exporteert voornamelijk naar Engeland, Duitsland en Nederland, maar dit seizoen werd er ook voor het eerst product naar andere markten verzonden. "We zijn nieuwe samenwerkingen aangegaan met solide importeurs in Dubai, Kroatië, Spanje en Italië. Frankrijk, Polen en Scandinavische landen hebben ook interesse laten zien en het is erg belangrijk om deze landen volgend seizoen te verkennen."

Om de exportgroei te ondersteunen, investeert AfriGoodGrow in een nieuw pakstation. "Het is momenteel in aanbouw en zal de capaciteit hebben om meer dan 800 pallets zoete aardappelen te verwerken en op te slaan. Daarmee zullen we onze klanten gemakkelijk hun favoriete maten en vormen kunnen aanbieden", beweert Zayed. Het nieuwe pakstation staat centraal in de visie van de teler: "We moeten onze Egyptische zoete aardappelen met respect behandelen en mooi verpakken met hoogwaardige materialen. Ze verdienen een betere prijs als we het vergelijken met producten uit andere delen van de wereld."

Deze visie wordt gedeeld door alle telers van AfriGoodGrow. "We zijn een groep telers, verpakkers en exporteurs die zich hebben verenigd in één bedrijf. We werken hard om onze klanten te laten genieten van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen", besluit Zayed.

Voor meer informatie:
Zayed Lahseen
AfriGroodGrow
Tel: +420 739 019 060 (Egypte)
z.lasheen@afrigoodgrow.com
afrigoodgrow.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.