Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van de Ree, Nedato:

"Door uitbreidingen frietfabrieken komende jaren miljoen ton aardappelen extra nodig"

Tholen - Een toenemende capaciteit van de aardappelverwerkende industrie zorgt voor extra behoefte aan grondstoffen. "Met de komst van de nieuwe fabriek van Agrico in Poperinge, van Clarebout in Duinkerken en de uitbreiding bij Lamb Weston is er de komende jaren wel een miljoen ton aardappelen extra nodig. Dit geeft momenteel wat reuring in de contractprijzen die voor komend seizoen worden aangeboden", constateert Wim van de Ree van Nedato. "Telers van tafel-, pootgoed- en zetmeelaardappelen overwegen nu om toch maar aardappelen voor de frietindustrie te gaan telen, allemaal vanuit de mooie gedachte dat er meer aardappels nodig zijn de komende jaren."

"Tegelijkertijd hebben telers te maken met allerlei Europese en Nederlandse wetgeving die de aardappelteelt beperken. Al met al is het een boeiende tijd, met veel ontwikkelingen die door elkaar heen lopen", vervolgt Wim. "Momenteel komt de vraag vanuit de verwerkende industrie vooral op het conto van BelgiĆ«, de Nederlandse industrie vraagt momenteel amper. Toch zorgt de gestegen vraag uit BelgiĆ« dat de marktprijzen momenteel al stijgen naar een niveau tussen de 25 en 27 cent. De voorraad van goede kwaliteit aardappelen is goed in balans met de vraag. Voor Kerst was er nog best een aanbod van mindere partijen, maar dat aanbod wordt nu minder. De aflandperiode heeft vrij lang geduurd, maar inmiddels zit alles droog in de schuur en wordt het aanbod automatisch minder."

"Ook de afzet van tafelaardappelen neemt licht toe in het kielzog van de industrie. Het areaal is dit jaar wat lager en omdat de Franse en Duitse markt een aardig hoog prijsniveau hebben, wordt er best veel in Nederland gekocht. De prijzen zijn vooralsnog best goed geweest. De verwachting is niet dat het areaal tafelaardappelen zal stijgen, dus als het areaal krimpt kan dat alleen maar gezonde effecten geven op de markt", aldus de Nedato-directeur. "De afzet van de bio-aardappelen is dit jaar niet eenvoudig. We hebben goede opbrengsten gehad in de bio's, maar de vraag is niet meegestegen. De consument houdt duidelijk meer de hand op de knip en dat zorgt voor een lagere prijsvorming dan afgelopen seizoen."

"Last but not least is het in de export momenteel even rustig. Tot Kerst hebben de exporteurs veel werk gehad, maar nu de export naar Afrika grotendeels is weggevallen moeten er nieuwe bestemmingen gevonden worden, zoals Zuid- en Oost-Europa. Dat moet zijn weg even vinden, maar de exportprijzen zitten met een niveau van 23-24 cent duidelijk aan de onderkant van de markt van alle segmenten", vervolgt Wim. "Kwalitatief is het aanbod erg verschillend. Er waren wel wat partijen met rot, maar die zijn grotendeels van de markt. Wat verder opvalt is dat het aanbod oude aardappelen erg kiemlustig is. De vraag is of we qua kieming de aardappelen wel tot eind juni kunnen bewaren. Dat zal in de bewaring zeker nog de nodige aandacht vragen."

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
+31 (0)186 645 945
wvanderee@nedato.nl
www.nedato.com