De BOB walnoot uit Grenoble is de eerste Franse walnoot die in 1938 een beschermde oorsprongsbenaming kreeg. De BOB walnoot uit Grenoble wordt al meer dan 80 jaar geteeld en heeft de smaak van "vers brood en hazelnoot en dankzij de Isère-vallei, een uitzonderlijk teeltgebied, een aantal bitterzoete nuances". Deze grote boomgaard van 6.662 hectare aan BOB-walnootbomen bevindt zich op het kruispunt van de departementen Isère, Drôme en Savoie." De BOB walnoot uit Grenoble staat bekend om de unieke smaak en voedingswaarde en maakt al minstens 1000 jaar deel uit van het gastronomische erfgoed van deze regio.
De internationale markt is dol op de de BOB-walnoot uit Grenoble, die uitsluitend in de dop wordt verhandeld. Meer dan de helft van de opbrengst wordt geëxporteerd, voornamelijk naar landen binnen de Europese Unie. Ook in Frankrijk is de BOB walnoot uit Grenoble zeer populair. Als belangrijkste speler op de Franse markt is de walnoot zelfs hét BOB product dat het meest wordt geconsumeerd door notenliefhebbers en is het product te vinden in de boodschappen-mandjes van 35% van de Franse notenconsumenten. Het product is op dit moment bekend bij 1 op de 2 Franse consumenten, een toename van de bekendheid met 10 punten sinds 2012. Bovendien is de populariteit de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen: 84% van degenen die de BOB walnoot uit Grenoble kennen, vinden hem "heel erg lekker".
Mooie opbrengst, maar de consumptieaantallen worden kleiner
Hoewel de oogst van de BOB walnoten uit Grenoble dit jaar "heel mooi" is, worden de consumptieaantallen kleiner. "De situatie op de Franse markt is momenteel heel ingewikkeld, alles zit vast", vertelt Nathalie Gaillard, coördinator van het Franse Interprofessioneel Comité van de walnoot uit Grenoble. "De consumptieaantallen zijn volgens onze marktdeelnemers nog nooit zo klein geweest. Dankzij de klanten die trouw zijn aan de walnoot uit Grenoble en niet in het buitenland kopen, is het seizoen toch goed van start gegaan. De consumptieaantallen van consumenten zijn echter heel klein, we raken de walnoten hierdoor gewoonweg niet kwijt." De walnotentelers in het zuidwesten van Frankrijk maken een soortgelijke situatie door.
"We hebben tijdens de feestdagen van december vorig jaar wat betreft de consumptieaantallen een opleving waargenomen, maar weten nog niet wat we voor de maand januari precies kunnen verwachten. Als alles goed gaat, kunnen we de achterstand misschien inhalen, maar het is nog te vroeg om daar echt iets over te kunnen zeggen."
"De walnotenopbrengst is uitstekend. De smaakkwaliteit van de BOB walnoten uit Grenoble is geweldig en de maten lijken op het eerste gezicht beperkt, maar zijn toch in behoorlijke mate aanwezig. We hopen dat dit seizoen goed zal (blijven) verlopen en vertrouwen daarbij op troeven als onze oorsprongsbenaming en de kwaliteit van onze producten."
Fruit Logistica
De walnoot uit Grenoble zal voor het eerst door CING worden vertegenwoordigd op de Fruit Logistica-beurs in Berlijn die plaatsvindt van 8 tot 10 februari 2023 (hal 22, stand B33).
De BOB walnoot uit Grenoble in cijfers:
- 13.000 ton opbrengst
- 741 telers
- 6.660 ha aan bomen
- 3 departementen: Isère, Drôme en Savoie
- 100% walnoten in de dop, minstens 28 mm groot
- 3 rassen: Franquette, Mayette, Parisienne
De walnoot wordt geoogst op het moment dat deze rijp is en dat is op een door de professionals vastgestelde datum.
Voor meer informatie:
Nathalie Gaillard
CING
coordination@noixdegrenoble.com
www.aoc-noixdegrenoble.com