Moldavië exporteerde in december onverwacht veel druiven

Volgens de douanedienst van de Republiek Moldavië is in de laatste maand van 2022 ongeveer 12.000 ton druiven uit het land uitgevoerd. Dit is onverwacht veel, aangezien de export van druiven in november al zeer intensief was met bijna 15.000 ton. Veel grote druiventelers en handelaren beweerden dat zij aan het eind van de maand "de laatste vrachtwagenladingen druiven" naar buitenlandse kopers hebben verscheept. Ter vergelijking: in september-oktober vorig jaar werd er ongeveer 20.000 ton druiven uit Moldavië uitgevoerd. In totaal werd vorig jaar meer dan 47.000 ton druiven van de oogst van 2022 uitgevoerd (inclusief de oogst van zomerrassen).

Ondertussen werd volgens de ramingen van deskundigen ongeveer 20.000-30.000 ton in 2022 geoogste druiven toegewezen voor de verkoop in de herfst-winter als gevolg van het Russische embargo en een stijging van de prijs van energiebronnen. Dit terwijl de bruto druivenoogst 90.000-100.000 ton bedroeg - in rustige en productieve jaren wordt gewoonlijk tussen de 40.000 en de 50.000 ton opgeslagen.

Uit het voorgaande kunnen twee hypothesen worden getrokken: ofwel waren er aanzienlijk meer druiven van de oogst van het jaar ervoor opgeslagen dan deskundigen dachten, ofwel waren de voorraden eind 2022 uitgeput. In januari-maart van de voorgaande jaren bleef echter meestal ten minste 5.000-7.000 ton druiven van het jaar daarvoor over voor de binnenlandse verkoop.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.