Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse E. coli-uitbraak in 2021 was te wijten aan voorgesneden Spaanse watermeloenen

Volgens een recent gepubliceerde studie werd het Verenigd Koninkrijk in 2021 getroffen door twee bacterie-uitbraken die verband houden met (water)meloenen. Het was al bekend dat de Salmonella Braenderup uitbraak die meerdere landen trof en waarvan de bron terug te leiden was tot meloenen uit Honduras ook het VK bereikte. Er was echter ook een E. coli O157-uitbraak die ook in verband werd gebracht met geïmporteerde watermeloenen, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Food Protection.

In juli en augustus 2021 waren er 17 gevallen van shigatoxine producerende E. coli (STEC) O157:H7 in het VK. Uit de beoordeling van de gegevens van een STEC-surveillancevragenlijst en de analyse van de antwoorden van een aangepaste hypothesegenererende vragenlijst, werd het eten van voorgesneden watermeloen uit een supermarkt die het product uit Europa had gehaald als bron aangeduid.

De watermeloenen waren afkomstig van drie bedrijven uit Spanje. Het fruit werd gesneden in een verwerkingsfaciliteit in Engeland en was vijf tot zes dagen houdbaar. Er waren geen hele of voorgesneden watermeloenmonsters die verwerkt werden in de dagen voorafgaand aan het begin van de symptomen beschikbaar voor testen.

Wat de meloenen uit Honduras betreft, hebben de autoriteiten van het Midden-Amerikaanse land in juni 2021 een inspectie uitgevoerd op het desbetreffende teeltbedrijf en werd er een risicobeheerplan opgesteld. Tijdens de oogst was er gedurende drie dagen veel regen gevallen. Salmonella Braenderup die overeenkomt met de uitbraakstam werd gevonden op het oppervlak van een wastank in een van de Hondurese verwerkingsfaciliteiten waar Galia-meloenen werden verpakt.

"Er waren verschillende besmettingsbronnen mogelijk. De meest waarschijnlijke is dat ongewoon hoge regenval in Honduras tijdens de oogstperiode resulteerde in riooloverloop en de verontreiniging van het irrigatiewater voor meloenen", zeiden wetenschappers.

Besmetting na de oogst door een geïnfecteerde verwerker of kruisbesmetting met andere producten tijdens het transportproces kan ook hebben plaatsgevonden.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com

Publicatiedatum: