Sinds president El-Sisi aan de macht is in Egypte heeft het landbouw- en voedselbeleid een aantal belangrijke veranderingen ondergaan, of het nu gaat om het aantal en de omvang van de aangekondigde projecten, het voedselsubsidiesysteem of de wettelijke en wetgevende wijzigingen die deze projecten en hervormingen begeleiden.
In hoeverre is het landbouw- en voedselbeleid in Egypte veranderd? Deze vraag is beantwoord door een recente studie, die tot doel heeft een dieper inzicht te geven in het landbouw- en voedselbeleid door de referentiebasis van landbouw- en voedselprojecten en -programma's en de uitvoering ervan in Egypte tussen 2014 en 2021 te analyseren. Ook wordt getracht een kritische lezing te geven van wat er veranderd is en wat niet.
De resultaten van de studie toonden aan dat het huidige landbouw- en voedselbeleid in Egypte tot op zekere hoogte een voortzetting is van het beleid dat tijdens president Mubarak werd uitgevoerd op het gebied van de centralisatie van landwinning, de wijze van massaproductie, de toegang die grote Egyptische en buitenlandse investeerders krijgen tot land en watervoorraden, de focus op exportlandbouw en de marginalisering van kleinschalige telers en voedselproducenten.
Dit beleid verschilt echter van dat van het Mubarak-tijdperk door de opkomende rol van militaire bedrijven en hun toegenomen betrokkenheid bij landbouw- en voedselprojecten, evenals de directe rol van de president, de opvolging van de projecten door de president en zijn inmenging in het tijdschema, en de concentratie van nationale projecten in de handen van de president en zijn naaste omgeving.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bron: arab-reform.net