Christoph Van Haelst, Van Haelst Fruit:

"Aanbod kan vraag naar peren de eerste weken van het nieuwe jaar niet bijbenen"

Tholen - De perenmarkt is de eerste dagen van het nieuwe jaar traditioneel een vraagmarkt. "De vraag naar peren begint in januari weer op te starten, maar het aanbod kan hier vlak na Nieuwjaar nog niet helemaal in mee. Dat betekent overigens niet dat het product niet voorradig is. Er liggen genoeg peren in de frigo's, maar het is veelal nog niet verpakt", vertelt Christoph Van Haelst van Van Haelst Fruit.

Reden voor het beperkte aanbod ligt, volgens de handelaar, bij de 'break' van menig verpakkingsbedrijf met de feestdagen. "Veel verpakkingsbedrijven zijn met Kerst even gestopt en buitenlandse krachten zijn thuis Kerst en Nieuwjaar gaan vieren. Het zorgt ervoor dat het in de periode van voor de feestdagen tot de eerste weken van het nieuwe jaar altijd een stuk rustiger is. In de vrije handel komt de vraag nu echter weer op, maar moet het fruit eerst nog verpakt worden."

Het resulteert op het moment in vrij hoge klokprijzen voor de Belgische Conference peren. "In de komende weken zie ik deze prijzen ook nog wel wat stijgen, maar daarna zal het stilletjes aan weer stabiliseren naar een iets lager niveau. Overigens mogen de prijzen met de huidige kosten voor de teler ook wel wat hoger liggen." Wel ziet Christoph een mindere houdbaarheid dan voorgaande jaren in het fruit. "De kwaliteit is over het algemeen goed, maar het uitstelleven is door de warme zomer een stuk minder vergeleken met vorig jaar. Vorig jaar kon je de peren nog twee weken laten staan als het verpakt was, maar nu moet het fruit direct een baasje krijgen."

Over het algemeen is Christoph echter positief over het verloop van het perenseizoen en optimistisch over het vervolg. "Tot nu toe is alles vrij goed gelopen. Ze verkopen mooi en als er geen onvoorziene omstandigheden gebeuren in afzetmarkten zal dit ook zo blijven. Echter zijn er in deze tijden genoeg manieren om roet in het eten te gooien, maar zo lang men niet in paniek raakt, komt het goed. Er zullen overigens geen hele hoge toppen meer bereikt worden. Dat is voltooid verleden tijd. Dat laten supermarkten ook niet meer toe, maar een goede verdienste kan er zeker gemaakt worden."

Voor meer informatie:
Christoph Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek
+32 03 336 16 47
info@vanhaelstfruit.be     
www.vanhaelstfruit.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.