Verslag groothandelsmarkt Guangzhou week 1

Importkersen domineren Chinese groothandelsmarkt, durianprijzen blijven stijgen

Het is de piekperiode van de fruitverkoop van Nieuwjaarsdag tot het Lentefeest. Op de groothandelsmarkt voor fruit in Guangzhou is het een drukte van belang en de soorten en hoeveelheden importfruit blijven toenemen met Chileense importkersen als koploper.

Met de aankomsten van zeevracht zijn er al Chileense kersen van verschillende merken, rassen en specificaties op de markt, die het populairste importfruit zijn. Na gesprekken met verschillende kersenhandelaren zeiden sommigen dat 2J- en 3J-kersen momenteel populairder zijn en dat klanten graag fruit met een groter formaat kopen. Andere handelaren zeiden dat er niet veel verschil is in de verdeling van kersen van verschillende grootte en dat de klanten meer aandacht besteden aan de kwaliteit van het aanbod.

Wat de specificaties van de verpakking betreft (zoals 2, 5 kg, 5 kg, twee in één, enz.) is er geen duidelijk verschil in de verkoop. Wat de leveringskwaliteit betreft, zeiden sommige handelaren dat de algemene kwaliteit nog steeds bevredigend is, maar sommigen beschreven ook de kwaliteit van sommige partijen als niet uniform. In dezelfde doos waren bijvoorbeeld de versheid van het steeltje, de kleur van de vruchten en de grootte van sommige vruchten niet bevredigend. Wat de verkoop betreft ligt de huidige prijs hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en verloopt de afzet over het algemeen vlot.


Chileense kersen

De Australische nectarines en platte perziken zijn eind december aangekomen. De prijzen en de afzet variëren per merk. Het relatief dure merk The Chosen One is volgens de handelaren van goede kwaliteit. Bij hun eerste aankomst steeg de prijs met ongeveer 10%-15% ten opzichte van vorig jaar, maar sindsdien is hij gedaald en ligt hij momenteel iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzet van dit fruit verloopt vlot. Er zijn ook andere nectarinemerken. Door de weersomstandigheden in Australië is de smaak van deze nectarines minder goed dan verwacht en de leveringen verlopen relatief traag.


Links: Australische nectarine; rechts: Peruaanse groene druif

De importdruiven zijn voornamelijk Peruaanse Sweet Globe groene druiven. Volgens handelaren is de huidige prijs hoger dan in voorgaande jaren, maar zijn de kwaliteit en de smaak van de importdruiven niet zo goed als in dezelfde periode vorig jaar, wat de afzet van de druiven beïnvloedt. Bovendien is de eerste container met Zuid-Afrikaanse blauwe druiven op de markt aangekomen.

Een kleine hoeveelheid Peruaanse blauwe bessen is aangekomen, maar momenteel worden blauwe bessen hoofdzakelijk uit Chili geïmporteerd. Er zijn ook enkele in eigen land geteelde blauwe bessen. De kwaliteit van Chileense blauwe bessen is nog niet gestabiliseerd en de prijs kan in de toekomst stijgen. De importavocado's komen hoofdzakelijk uit Chili en volgens de handelaren zijn de huidige kwaliteit en de prijs betrekkelijk stabiel.


Chileense blauwe bessen

De vraag naar en de prijzen van durian stijgen. De prijs van Thaise Golden Pillow-durian bedraagt ongeveer € 138 per karton, wat vergelijkbaar is met de prijs tijdens het zomerse durianpiekseizoen. De prijs van Vietnamese Golden Pillow-durian ligt dicht bij die van Thailand. Volgens de handelaren is er de laatste dagen weinig aanbod geweest. De prijs van durian is deze week gestegen in vergelijking met die van vóór Nieuwjaarsdag en er wordt verwacht dat de prijs volgende week verder zal stijgen.


Links: Koreaanse Xiangyin druiven; rechts: appel geschenkdoos

Ander importfruit dat te koop is, omvat Peruaanse mango's, Koreaanse Xiangyin-druiven en Israëlische grapefruit. Tot het binnenlandse fruit in de uitverkoop behoren lentesinaasappelen, kumquats en cadeauverpakkingen met feestelijke teksten op het fruit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.