Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig exportcontracten voor Ecuadoraanse bananen

De ondertekening van contracten voor de export van Ecuadoraanse bananen voor dit jaar loopt niet van een leien dakje. De deadline die de Bananenwet stelt voor de ondertekening van deze contracten is 29 december van het voorgaande jaar. In dit geval dus vorige week donderdag. Twee dagen voor die deadline was volgens de exportsector nog maar 25% van de contracten voor 2023 getekend. De teeltsector stelt echter dat het percentage niet eens de 10% bereikte.

Volgens Richard Salazar, directeur van Acorbanec, de Ecuadoraanse vereniging van bananenexporteurs, is de situatie ondertussen niet veranderd. Het ministerie van Landbouw heeft een verlenging van 15 dagen ingesteld (tot 15 januari) voor nieuwe contracten. De sector sloot 2022 af met een verlies van ongeveer $ 258 miljoen en in het eerste kwartaal van 2023 wordt een daling van de export met 10% verwacht.

Salazar verwacht echter dat er tegen 15 januari slechts voor ongeveer 30% van de bananenvolumes contracten zullen worden afgesloten. De resterende 70% van het fruit zal op de spotmarkt worden verkocht: zonder contract en met de internationale marktprijs op basis van vraag en aanbod, ondanks een minimumprijs van $ 6,50 die het ministerie van Landbouw in overleg met de telers en exporteurs voor dit jaar heeft vastgesteld.

De telers zijn terughoudend in het afsluiten van contracten om te profiteren van de spotprijs, die van week 1 tot en met week 51 van 2022 gemiddeld $ 6,43 bedroeg, wat hoger was dan de voor 2022 vastgestelde minimumprijs van $ 6,25.

"Hieruit blijkt dat de Bananenwet niet aangepast is aan de marktrealiteit. Ik denk dat verkopen op de spotmarkt een natuurlijke manier is om je aan te passen aan de markt", zegt Salazar, die aangeeft dat er toch markten zijn waarmee contracten worden getekend, namelijk een deel van de eerder vermelde 30%. Die markten zijn de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

De markten waar het fruit zonder contract wordt verkocht zijn het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika, Oost-Azië, Centraal-Azië en een deel van Rusland.

José Antonio Hidalgo, directeur van Aebe, de vereniging van Ecuadoraanse Bananenexporteurs, geeft er de voorkeur aan geen percentages te geven van wat tot nu toe is ondertekend, hoewel hij verzekert dat de exportsector druk heeft uitgeoefend op het ministerie van Landbouw om de contracten die binnenkomen zo snel mogelijk te registreren. Hij voegt eraan toe dat het de verantwoordelijkheid van het ministerie is om de wetgeving te handhaven.

Ondertussen bevestigt Franklin Torres, voorzitter van Fenabe, de nationale federatie van bananentelers van Ecuador, dat er geen veranderingen zijn in de voorwaarden voor het opstellen van de contracten.

Bron: eluniverso.com

Publicatiedatum: