Betogers willen dat presidente Boluarte aftreedt

Nationale staking en blokkades in Peru

Peru werd woensdag 5 januari wakker met een nationale staking. Verschillende maatschappelijke organisaties riepen op tot sluiting van het Congres en het afzetten van de nieuwe presidente Dina Boluarte. Overdag werden de belangrijkste verkeersaders in de zuidelijke Andes geblokkeerd. Op de grens tussen Peru en Bolivia werden tolhokjes in brand gestoken en aan de grens met Brazilië was de interoceanische snelweg geblokkeerd.

De protesten en de staking van onbepaalde duur braken uit op nagenoeg hetzelfde moment dat de president in het Spaans en het Quechua opriep tot vrede en "eenheid om de ontwikkeling van het vaderland een kans te geven".

Door de protesten in het land zijn tot en met dinsdag al 28 doden te betreuren (door vuurwapens) en tientallen politieagenten gewond, vooral in de zuidelijke Andes, waar op één dag tien mensen om het leven kwamen in Ayacucho.

Wat het buitenland betreft, is Boluarte nog steeds niet officieel erkend als president door de regeringen van Mexico, Colombia, Argentinië en Bolivia. De inmenging van Mexico leidde tot de uitzetting van zijn ambassadeur, Pablo Conroy. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigde de afgezette Pedro Castillo, die voor 18 maanden in preventieve hechtenis zit wegens rebellie.

"In een sfeer van geweld kan er niet worden geïnvesteerd. En zonder investeringen zijn er geen middelen om aan de historische behoeften van de Peruanen te voldoen. Het is belangrijk om rechtszekerheid, politieke zekerheid en sociale zekerheid te creëren", legde de president uit. "Laten we daar aan werken, laten we praten. De enige manier om elkaar te begrijpen is door naar elkaar te luisteren en afspraken te maken die worden nagekomen", voegde ze eraan toe.

Ook de groenten- en fruithandel is zwaar getroffen door de protesten in het land, met een tekort aan product in het land en een rem op de export en import.

Bron: www.abc.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.