Voorraden asperges waarschijnlijk krap na politieke onrust in Peru

In Mexico heeft het weer het aanbod van asperges in zowel Baja als San Luis aangetast. "Het was koel en regenachtig en het aanbod vrij krap in Mexico tot we verder naar het zuiden gaan. Dan zullen we enige verbetering in het aanbod zien," zegt John Bishop van Fresh Start Foods Canada. De oogst uit Caborca zal naar verwachting eind januari-begin februari beginnen, als het weer het toelaat.

Aan de oostkust zijn er echter problemen met het aanbod uit Peru vanwege de politieke onrust in dat land. "Er zijn problemen geweest, vooral rond Kerst toen de noodtoestand daar werd afgekondigd, om het product geoogst en verscheept te krijgen naar de havens aan de oostkust," zegt Bishop, die opmerkt dat er toen al product op het water was. "Er zal een gat vallen in het aanbod uit Peru, omdat er enige verwarring was om het product van de telers naar de boot te krijgen om het te verschepen. Het is wat rustiger geworden en zodra Mexico op gang komt zullen we zien of de markten zich ontspannen. In de komende week tot twee weken zal het behoorlijk krap worden qua aanbod."

Minder vraag  
Toch is de vraag naar asperges afgenomen na de goede vraag tijdens de feestdagen. Vooral in Canada is de vraag waarschijnlijk ook afgenomen door de koudere temperaturen en 'de neiging van de Canadezen om in deze tijd van het jaar een winterslaap te houden'. Dit betekent dat de foodservice het product kan verplaatsen. "We zouden kunnen zien dat ze overstappen op andere groene opties, zoals courgette, bonen, enz. totdat de prijs van asperges beter is," zegt Bishop.

De prijs is hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De prijs is nu € 27, terwijl vorig jaar rond deze tijd € 20 werd betaald.

Waar zal de prijs in de nabije toekomst naartoe gaan? "Nu de vraag en het aanbod lichter zijn, zal wat er op de open markt beschikbaar is, meer zijn," zegt Bishop, die opmerkt dat de Mexicaanse telers eerst zullen werken aan het afdekken van contracten en dat het resterende product op de open markt beschikbaar zal komen. "Dus omdat Peru de komende een tot twee weken een tekort heeft, vermoed ik dat de marktprijzen zullen stijgen."

Verder vooruitkijkend merkt Bishop ook op dat hij uitkijkt naar de start van de lokale oogst. "We zullen hopelijk in maart producten uit Californië gaan zien, dan Washington in april en Michigan en Ontario in mei," zegt hij.

Voor meer informatie:
John Bishop  
Fresh Start Foods Canada Ltd.
+1 (905) 875-5216 john.bishop@freshstartfoods.com 
www.freshstartfoods.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.