Groothandelsprijzen voor fruit in Oekraïne verdubbeld

Analisten van EastFruit melden dat de groothandelsprijzen voor fruit in Oekraïne eind 2022 gemiddeld 98% hoger lagen dan eind 2021. De belangrijkste redenen voor zo'n sterke prijsstijging is het duurder worden van importfruit als gevolg van de devaluatie van de hryvnia en de stijging van de logistieke kosten als gevolg van de grootschalige invasie van de Russische agressor in het land.

Bananenprijzen zijn het meest gestegen. In de laatste week van 2022 zijn ze ook buiten Oekraïne sterk omhoog gegaan. Vroeger importeerde Oekraïne groene bananen via zijn havens aan de Zwarte Zee. Ze werden in het land gerijpt, maar de havens worden nu geblokkeerd door Rusland. Dit dwingt Oekraïense importeurs om bananen over de weg te importeren uit EU-landen, wat leidt tot een forse stijging van de importkosten. Zo zijn de bananenprijzen in Oekraïne in de loop van het jaar 3 keer zo duur geworden in hryvnia’s en 2,1 keer zo duur in dollars.

Druiven, die ook worden geïmporteerd, waren de tweede grootste stijger in prijs. Druiven werden 2,7 keer duurder in hryvnia’s en 2 keer in dollars. Oekraïne kan ook geen druiven over zee meer importeren uit landen met meer betaalbare prijzen (Turkije, Egypte, India) dan de EU.

Peren werden 84% duurder in hryvnia’s en 37% in dollars. Deze stijging is minder scherp dan voor bananen en druiven, aangezien de vraag naar peren gedeeltelijk wordt gedekt door lokale teelt. Oekraïense telers hebben de afgelopen jaren het areaal uitgebreid.

Opvallend is dat de prijsstijging voor citrus niet zo sterk was als voor ander geïmporteerd fruit. Dit was echter het gevolg van een daling van de prijzen in de regio, die de stijging van de prijzen in Oekraïne gedeeltelijk compenseerde.

Ondertussen stegen ook de groothandelsprijzen voor appelen, het meest verkochte fruit, zij het slechts in hryvnia’s, namelijk met 29%. In dollars waren ze 4% goedkoper dan een jaar terug. De belangrijkste reden is weer dat Oekraïne geen toegang meer heeft tot de zeehavens. Aangezien het nauwelijks appelen kan exporteren over zee, wordt het gros op de binnenlandse markt afgezet.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.