Eerste Italiaanse charterboot levert kiwi's op tijd af voor Chinees Nieuwjaar

Zespri's Italiaanse reefercharterschip heeft zijn eerste reis succesvol voltooid. Meer dan 4.000 pallets (3.300 ton of 942.000 trays) met in Italië geteelde SunGold kiwi's zijn rechtstreeks naar klanten in China vervoerd, op tijd voor het Chinese Nieuwjaarsfeest. 

De Baltic Performer, een koelschip, verliet eind november de haven van Vado Ligure vanaf het dok van de Reefer Terminal – een van de grootste fruithubs in de Middellandse Zee – en kwam op 22 december veilig aan in de haven van Shanghai. De transit van drie weken is de helft van de tijd die containerschepen nodig hebben om de afstand tussen Italië en China te overbruggen.

Nick Kirton, directeur Supply Noordelijk Halfrond bij Zespri, zegt dat de succesvolle reis een belangrijke mijlpaal is voor de Europese kiwisector. Het fruit van de Italiaanse telers kan nu efficiënter aan de klanten worden geleverd.

"We zijn begonnen met dit proces in 2018. Het was onze ambitie om het fruit op een efficiëntere manier te transporteren van onze teeltgebieden op het noordelijk halfrond naar ons groeiende klantenbestand in China."

"We zagen de voordelen van kortere transittijden en beter temperatuurbeheer op een enkel schip. De fruitkwaliteit gaat erop vooruit in vergelijking met vervoer in meerdere containers. Een charterschip biedt ook meer zekerheid in een tijd waarin congestie en vertragingen nog altijd aan de orde zijn op de wereldwijde markt voor zeecontainers", aldus Kirton.

Hij zegt dat een belangrijk aspect van de directe dienstverlening de steun was van de Italiaanse sector via CSO Italy, het servicecentrum van Italiaanse fruit- en tuinbouwbedrijven, en Fruitimprese, de Italiaanse koepelorganisatie voor exporteurs en importeurs van groenten en fruit. Van grote waarde was ook de inspanning van de Italiaanse fytosanitaire dienst om een nieuw protocol op te stellen voor de export van kiwi in charterschepen, met onder meer de toepassing van het bestaande protocol voor koudebehandeling vóór lading op het schip.

"Er is de afgelopen vier jaar enorm veel werk gestoken in het creëren van deze nieuwe service en we willen in het bijzonder onze logistieke partners in Italië bedanken (Cool Carriers, de Reefer Terminal in Vado Ligure, Tramaco en FRESCO), maar ook in China (Shanghai South Port en Sinotrans PFS), alsook de overheidsambtenaren uit beide landen die hebben geholpen bij het opstellen van een nieuw protocol om deze nieuwe directe dienst te implementeren. Hoewel het protocol zelf in 2020 werd goedgekeurd, heeft de coronapandemie de uitvoering ervan vertraagd. De Baltic Performer is het eerste internationale fruitcharter dat onder het nieuwe protocol valt. We zijn heel blij met het nieuws dat het schip veilig is aangekomen en dat het fruit op tijd voor de nieuwjaarsviering aan onze klanten en consumenten in China is geleverd. Er is immers een grote vraag naar onze kiwi's in China."

Kirton zegt dat de relaties en partnerschappen die Zespri in Italië is aangegaan, het vermogen van de sector weerspiegelen om op technisch en commercieel vlak samen te werken, zowel met privébedrijven als met publieke instanties.

"De mate van betrokkenheid bij dit project onderstreept het vertrouwen dat we allemaal delen in het groeipotentieel van de kiwisector. We zijn alle betrokken partijen erkentelijk voor hun steun en inspanningen. We erkennen in het bijzonder de langdurige steun van onze Italiaanse toeleveringspartners zonder wie dit project niet mogelijk zou zijn geweest. Het veilig en snel vervoeren van ons fruit naar de markt is van cruciaal belang en een belangrijk onderdeel van het succes van onze sector. We kijken al uit naar nog meer succesvolle charteroperaties om ons fruit van het noordelijk halfrond de komende jaren rechtstreeks aan onze klanten in heel Azië te leveren", besluit Kirton.

Voor meer informatie:
Yannis Naumann
Zespri
Tel: +64 214 91499 (Nieuw-Zeeland)
yannis.naumann@zespri.com
www.zespri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.