Egypte wordt steeds afhankelijker van export naar Rusland

Volgens analisten van EastFruit bleef Rusland in de eerste drie kwartalen van 2022 de belangrijkste markt voor de export van AGF uit Egypte. Zowel de omvang van de leveringen als het aandeel van Rusland in de export steeg tot recordhoogte.

Het aandeel van de Russische markt in het AGF-aanbod uit Egypte bedroeg in januari-september 2022 meer dan een derde van alle export en bereikte voor het eerst 34%. De opbrengst van de AGF-export uit Egypte naar Rusland bedroeg in deze periode € 381 mln, een stijging van 28% ten opzichte van het vorige seizoen. Dit alles was een record voor Egypte.

Gezien de aanhoudende daling van de koopkracht van de Russen, de snelle daling van het aantal inwoners van het land, de devaluatie van de nationale munt, de algemene economische en politieke instabiliteit, de talrijke internationale sancties tegen Rusland en de mislukte oorlog tegen Oekraïne, verhoogt de toenemende afhankelijkheid van de export van Egyptische groenten en fruit naar Rusland en de risico's voor de Egyptische tuinbouwsector op korte tot middellange termijn drastisch.

De inkomsten van de Egyptische leveranciers uit de aardappelexport zijn in 2022 het sterkst gestegen; met 60% of bijna € 48 mln tot € 129 mln. De inkomsten uit de export van diepgevroren fruit en zachtfruit stegen met 7% tot € 22 mln, diepgevroren groenten met 73% tot € 18 mln en uien met 18% tot € 13 mln. Tot de grote exportproducten behoorden mango, wortel, verse aardbeien, bloemkool en broccoli, citroenen en perziken.

Opmerkelijk is dat Saudi-Arabië in de eerste negen maanden van 2022 de op één na belangrijkste afzetmarkt voor Egyptische groenten en fruit bleef. De export naar Saoedi-Arabië steeg met 35% en het aandeel in het AGF-aanbod uit Egypte bedroeg 11%, wat overeenkomt met het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ondertussen daalde de export van groenten en fruit uit Egypte naar Nederland en het VK, de op één na grootste markten, met respectievelijk 8% en 12%.

Het is duidelijk dat Egypte de export van groenten en fruit in 2023 zal moeten diversifiëren om mogelijke problemen met de vraag uit Rusland te voorkomen.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.