Albanese salarissen 15,5% omhoog

Door het tekort aan arbeidskrachten in de Albanese land- en tuinbouwsector zijn de lonen tot 2022 sterk gestegen. In het derde kwartaal van 2022 bedroeg het gemiddelde salaris van een werknemer in de landbouwsector 41.205 lek (€ 359,75), met een jaarlijkse stijging van 15,5%. De groeipercentages behoren tot de hoogste als gevolg van de lage loonbasis in deze sector in vergelijking met andere sectoren.

Deze stijging verkleinde de kloof met het gemiddelde salaris in het land. In het derde kwartaal van 2022 bedroeg het verschil tussen het gemiddelde loon in de land- en tuinbouw en het gemiddelde loon in de economie 33%, tegen 37% in dezelfde periode vorig jaar.

In de landbouw wordt het loon dagelijks aangeboden vanwege het seizoensgebonden karakter van het werk. Tot vorig jaar werd een werknemer in deze sector 1.500 lek (€ 13,10) per dag betaald, maar dit jaar gingen de betalingen naar 2.000 lek (€ 17,46) in de gebieden Lushnja, Fier waar intensieve tuinbouw in kassen plaatsvindt.

Telers vrezen dat de druk voor hogere lonen zal toenemen, aangezien de vraag naar groenten uit Albanië de laatste jaren sterk is gestegen.

Bron: albaniandailynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.