VBT-cijfers week 51-52

Kerstpiek aardbei, kerstdipje trostomaat

In week 51, de week richting Kerst, daalde de middenprijs voor trostomaten. Na Kerst is de middenprijs wel weer terug opgeklommen. Nog altijd ligt de prijs bij de VBT-veilingen echter onder het vijfjarig gemiddelde. Dat geldt ook voor losse tomaten, al zit de prijs hier wel al enkele weken in de lift en ligt de prijs minder ver van het vijfjarig gemiddelde af.

Een blik op de aangevoerde volumes leert dat die voor trostomaten in week 51 een stuk hoger lagen dan in 2021. Toen werd in week 51 een gemiddelde kiloprijs van 2,01 gerealiseerd. Dit jaar was dat 89 eurocent. In week 52 is de aanvoer een stuk lager, maar ook lager dan in dezelfde week vorig jaar. De aanvoer van losse tomaten is in twee weken tijd meer dan gehalveerd. 

De middenprijs voor komkommers bereikte in week 50 een absolute piek met een stuksprijs van 85,9 eurocent. De afgelopen twee weken is de prijs gezakt tot 67,4 eurocent in week 52. Daarmee ligt de middenprijs nog altijd ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Belichte komkommers worden er, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, niet of nauwelijks geteeld.

De middenprijs voor kropsla steeg vanaf week 50 om in week 52 uit te komen op 59 eurocent. Daarmee werd nipt meer betaald voor een krop dan in de winter van 2021, toen de energiecrisis telen in de kas ook al moeilijk maakte. De prijzen voor multicolorsla lagen in de weken rond kerst veel hoger dan gewoonlijk. De prijzen voor veldsla blijven wel achter en onder het vijfjarig gemiddelde liggen. 

De middenprijs voor aardbeien kende met een prijs van 8,90 per kilo een kerstpiek. In week 51 in 2021 lag de prijs op afgerond 8,59 euro. Net als in 2021 zakt de prijs na kerst weer in, zij het dit jaar wel een stuk harder dan in 2021. De middenprijs in week 52 komt dit jaar uit op ruim 5,36 euro. 

Bovenstaande prijsgrafieken komen van de de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.