Meerderheid Britten wil nieuw Brexit-referendum

Op 1 januari 2021 verliet het Verenigd Koninkrijk officieel voorgoed de Europese Unie. De breuk met Brussel volgde op het Britse referendum van 23 juni 2016, waarin bijna 52 procent van de Britten aangaf de Europese entiteit te willen verlaten.

Uit een recente peiling van dataonderzoeksgroep Savanta blijkt echter dat veel Britten er momenteel van overtuigd zijn dat Brexit de economie en de invloed van het land op het wereldtoneel heeft geschaad. Sommigen denken dat er steeds meer vraag is naar een tweede referendum over het EU-lidmaatschap. Volgens de enquête is een meerderheid van de ondervraagden van mening dat het vertrek uit de Europese Unie belangrijke elementen van de Britse economie zwaar heeft beschadigd en het vermogen van het Verenigd Koninkrijk om zijn eigen grenzen te controleren heeft verminderd.

Twee jaar na Brexit zegt bijna twee derde van de ondervraagde Britten voorstander te zijn van een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap; 65 procent roept op tot een nieuwe stemming, tegenover 55 procent een jaar geleden. Zo'n 22 procent wil binnen vijf jaar terug naar de stembus, 24 procent binnen zes tot tien jaar en slechts 4 procent over meer dan twintig jaar.

Slechts 24 procent van de ondervraagden - tegenover 34 procent een jaar geleden - vindt dat er geen nieuw referendum moet komen. Volgens dezelfde enquête is 54 procent van de respondenten nu van mening dat Brexit de verkeerde keuze was voor het land, tegenover 46 procent eerder.

Bron: rfi.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.