Aanbod uit Zuid-Amerika verlaagde avocadoprijzen

De avocadoprijs is tussen januari 2021 en juli 2022 dramatisch gestegen. Hoge avocadoprijzen beïnvloeden de consumptie van een belangrijk ingrediënt op Amerikaanse restaurantborden. Avocado is het belangrijkste ingrediënt van guacamole en andere Mexicaanse gerechten die populair zijn in de VS. Naast Mexicaans eten is avocado een belangrijk onderdeel geworden van andere keukens.

De Amerikaanse avocadomarkt is in 2022 goed voor € 14,4 mld en volgens sommige consumptieprognoses zal dit cijfer tegen 2028 oplopen tot € 24,5 mld (GVR 2022), waardoor de consumptiewaarde in slechts zes jaar tijd met 70% toeneemt. Gezien de omvang van de markt hebben schommelingen in de avocadoprijzen aanzienlijke gevolgen voor de Amerikaanse levensmiddelenhandelaren, restaurants en consumenten.

Hogere prijzen zijn een belangrijk deel van het verhaal achter de daling van de avocadoconsumptie in de VS. De prijzen zijn 18 maanden lang voortdurend gestegen, met een piek in juni 2022. Het cumulatieve effect van deze maandelijkse stijgingen was 60% hogere prijzen in juni 2022 in vergelijking met januari 2021. Sinds juni daalde de prijs met 25%, zodat de prijzen nu op een vergelijkbaar niveau liggen als begin 2021.

Veranderingen in grondstofprijzen worden vaak veroorzaakt door aanbodschokken die de beschikbaarheid van producten beïnvloeden. De bovenstaande figuur toont de ontwikkeling van de geleverde hoeveelheid per maand op de Amerikaanse markt voor elk van de afgelopen twee jaar, plus het gemiddelde aanbod per maand van de afgelopen drie jaar. In 2021 daalde de geleverde hoeveelheid vanaf juni tot onder het driejaarsgemiddelde. Dit tekort hield aan en groeide in de eerste helft van 2022. De daling was zo groot dat het verschil in geleverde hoeveelheid tussen 2022 en 2021 van januari tot juni gemiddeld 4,5 mln kg per maand bedroeg.

Bron: farmdocdaily.illinois.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.