Veel minder aanvoer uit Peru

Prijsschommelingen import blauwe bessen Polen

Eind november was er een forse prijsdaling voor geïmporteerde blauwe bessen in Polen. De gemiddelde prijs daalde met 24% van 33 PLN per kilo (€ 7,13 per kilo) naar 25 PLN per kilo (€ 5,40 per kilo) in slechts enkele dagen tijd. Dat kwam deels door de snelle stijging van de aanvoer van blauwe bessen uit Peru, waar de productie vrij omvangrijk was.

Maar nu is de situatie op de Poolse markt ingrijpend veranderd. Kort na Kerst zijn de verkoopprijzen sterk gestegen: van 22-28 PLN per kilo (€ 4,75-6,05) naar 28-46 PLN per kilo (€ 6,05-9,94), wat gemiddeld 48% meer is dan in de dagen voor Kerst.

Volgens belangrijke marktspelers zijn daar verschillende redenen voor. Ten eerste was er een sterke afname van de aanvoer van blauwe bessen uit Peru naar de Europese markt. In het land braken gewelddadige protesten uit nadat het parlement de afzetting van president Pedro Castillo, die veel steun geniet onder de plattelandsbevolking, aankondigde. Luchthavens en andere faciliteiten werden aangevallen, wat de export lamlegde. Arbeiders weigerden blauwe bessen te oogsten en de productie werd stopgezet.

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat het seizoen in Peru ondertussen in de laatste fase zit. De aanvoer uit Peru begint dus af te nemen en wordt vervangen door product uit Chili. Spaanse blauwe bessen komen traditioneel in januari op de markt en meteen daarna is het ook de beurt aan het Marokkaanse fruit. Vanaf januari zullen de verkoopprijzen voor blauwe bessen dus hoe dan ook beginnen te dalen.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.