Warme en droge zomer drijft Europese citrusoogst omlaag naar 10,5 mln ton

Door de warme en droge zomer is de Europese citrusoogst in het seizoen 2022/23 gedaald tot 10,5 mln ton. Met name de oogst van sinaasappelen is sterk gedaald en zal naar verwachting met bijna 13% afnemen. De verminderde binnenlandse beschikbaarheid zal naar verwachting slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door invoer, aangezien prijsgevoelige consumenten in een periode van toenemende voedselinflatie naar verwachting zullen overschakelen op goedkopere alternatieven.

De citrusteelt in de Europese landen is geconcentreerd in het Middellandse Zeegebied. Spanje en Italië zijn de belangrijkste producenten van citrus in de EU, gevolgd door Griekenland, Portugal en Cyprus. Verwacht wordt dat de productie zal dalen in Spanje en Italië, die respectievelijk 60 en 25 procent van de citrusoogst van de unie voor hun rekening nemen. Ook voor Portugal wordt een daling van de citrusoogst verwacht.

Daarentegen vormt Griekenland in het seizoen 2022/23 een uitzondering op de regel, omdat het land een herstel verwacht van de slechte opbrengsten van het afgelopen seizoen. De sterkste daling werd genoteerd in Spanje, waar een combinatie van voorjaarsregens die de bloei en de vruchtzetting negatief hebben beïnvloed, en een ongewoon warme zomer het opbrengstpotentieel van citrus aanzienlijk heeft aangetast, vooral in het geval van sinaasappelen.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.