REO Veiling evenaart recordomzet, ondanks 'moeilijk jaar'

Voor de REO Veiling was 2022 een moeilijk jaar. "Dossiers zowel binnen als buiten onze veiling zorgden er voor dat het geen evidente tijd was om dagverse groenten en fruit te produceren. Als externe factoren waren er: de hoge inflatie, de energiecrisis, de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen met hoge verpakkingsprijzen als logisch gevolg, het moeilijke economische klimaat, de grote droogte van de voorbije zomer, de stikstofproblematiek, MAP7, etc. Deze dossiers dwongen onze producenten om strategische keuzes te maken in hun bedrijfsvoering en een rem te zetten op productie, innovaties en investeringen om het hoofd te bieden aan andere precaire uitdagingen", vertelt algemeen directeur ad interim Filip Vanaken in een persbericht.


Producten top 10 REO Veiling 2022 t.o.v. 2021

"Zonder steun van onze ketenpartners en overheden riskeren de lokale verankering en de continuïteit van onze hele voedingsketen te worden ondergraven en dreigt Vlaanderen, na energie, ook voor zijn voedselproductie afhankelijk te worden van het buitenland."

Echter was er ook wel degelijk ruimte voor optimisme bij de veiling uit Roeselare. "Er waren natuurlijk ook positieve evoluties ten gunste van de Vlaamse land- en tuinbouw. Ik denk aan de herwonnen vrijheid na twee ellendige coronajaren, de hervorming van de pachtwet na 8 jaar getouwtrek en de invoering van een minimumpensioen voor meewerkende echtgenoten."

Filip beschrijft het afgelopen jaar dan ook als een bijzonder jaar, waarin de fusiegesprekken met Coöperatie Hoogstraten al vroeg in het jaar het nieuws haalde. "Dit fusietraject met Coöperatie Hoogstraten werd uiteindelijk stopgezet omdat het water te diep bleek. Een en ander stelde de weerbaarheid, veerkracht en slagkracht van onze veiling tijdens het voorbije jaar behoorlijk op de proef. Maar onze producenten, kopers en andere stakeholders hebben daar uiteindelijk weinig van gemerkt. De vertrouwde dienstverlening en de dagdagelijkse klantenservice van onze veiling werden op peil gehouden in 2022 dankzij een sterk engagement en de enthousiaste inzet van onze medewerkers. Dit gegeven samen met de werkkracht, vakkennis en grote flexibiliteit van onze producenten vertaalde zich uiteindelijk in een jaaromzet die het recordcijfer van 2021 evenaart."

Vooruitblik 2023
Voor de REO Veiling zal 2023 een belangrijk jaar worden, een jaar van vernieuwing, modernisering en strategische aanpassingen aan de veranderde omstandigheden. 2023 zal in dit opzicht grote uitdagingen met zich meebrengen, die veranderingen zullen teweeg brengen, zo melden ze.

"Daarbij zal veel aandacht zal worden besteed aan de begeleiding om dit veranderingstraject te doen slagen. Begeleiding van zowel onze medewerkers als onze producenten/aandeelhouders om de transitie te maken naar een producentenorganisatie die klaar is voor de toekomst en haar uitdagingen."

Intern ligt in eerste instantie de nadruk op het uitwerken van een moderne, vernieuwde organisatiestructuur waarbij een cultuur van samenwerking, teamspirit, wederzijds respect en flexibiliteit centraal staat. "Een organisatiestructuur die de kerntaken van een producentenorganisatie weerspiegelt, het vermarkten van de producten van onze telers op een zo efficiënt mogelijke manier ondersteunt door efficiënte logistieke en administratief/financiële processen. Dit is een transitieproces waarbij de directie het belang van coaching en begeleiding zeer ernstig neemt", vervolgt Filip.

Op bestuurlijk niveau zal in 2023 de koers van de REO Veiling en haar positie in de veranderende sector worden bepaald. "Ook hier zullen samenwerking en flexibiliteit de basis vormen voor deze strategische oefening. Het management heeft vervolgens de taak om de visie en deze uitgewerkte strategie te laten doordringen in de organisatie. De directie zal de medewerkers begeleiden in het uitvoeren van de strategie middels processen en projecten met een hoge efficiëntie en kwaliteitsniveau (operational excellence). De huidige, lopende investeringen in duurzaamheid en energie-onafhankelijkheid (PV-panelen), food safety en de modernisering van de personeelsruimten en het laadlokaal voor heftrucks zullen worden afgewerkt. Buiten andere kleinere vervangingsinvesteringen, investeringen in groenzones en beplantingen en investeringen die kunnen voortvloeien uit de vernieuwing van de organisatiestructuur, zijn er momenteel geen verdere investeringen gepland."

Voor meer informatie:
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
België – 8800 Roeselare
Tel. +32(0)51 23 12 11
info@reo.be   
www.reo.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.