IRI:

Supermarkten verslaan kerstomzetrecord van vorig jaar

In week 51 hebben de supermarkten het omzet record van vorig jaar verbroken met ruim 100 miljoen. De weekomzet was zo'n 1,17 miljard euro. Dit is de eerste keer dat supermarkten voor meer dan 1,1 miljard euro verkopen en pas de vierde keer dat de grens van 1 miljard gepasseerd is (eerder tijdens Kerst in 2017, 2020 en 2021).


Foto: Dreamstime.com

Voor het eerst in twee jaar tijd kon Kerst weer met elkaar gevierd worden in Nederland, zonder maatregelen en beperkingen. In 2020 en 2021 profiteerde het supermarktkanaal van de veranderde omstandigheden door Covid-19 met hoge omzetten. In beide jaren sneuvelde het omzetrecord tijdens de kerstweek. Ook in 2022 vond de consument de supermarkt weer voor Kerst, met een nieuw omzetrecord tot gevolg.   

In week 51 rekenden de supermarkten gezamenlijk voor €1,17 miljard af. Ten opzichte van week 51 in 2021 is dit een groei van ruim 100 miljoen of zo’n +10.3%. Tevens is het de hoogste weekomzet ooit gemeten door NielsenIQ, deze stond tot verkort nog op de kerstweek van 2021.  

“We zien al het hele jaar dat de verkooprijzen in het supermarktkanaal stijgen als gevolg van de inflatie en energiecrisis” aldus Jasper Bins, Retailer Director bij NielsenIQ. “Oliën, vlees, vis en kaas zijn voorbeelden van categorieën waar prijzen het hardst gestegen zijn dit jaar.”  

Een andere reden voor de hoge omzet dit jaar is de timing van Kerst, eerste Kerstdag viel op een zondag. Er worden veel boodschappen gedaan op vrijdag en zaterdag en beide dagen vielen dit jaar in week 51.  

Bron: IRI


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.