"Als gevolg van de Covid-uitbraak schommelden de binnenlandse en de exportmarkt voor peren sterk"

Door de geleidelijke versoepeling van de binnenlandse controles in China met betrekking tot Covid en de toename van het aantal besmette personen is de marktvraag naar peren sterk gestegen. Op de overzeese markt is de markt onvoldoende dynamisch als gevolg van de stijgende prijzen in veel regio's. Door de vertraagde afgifte van documenten en de onzekerheid over de termijn voor de verzending ervan, kampen de klanten op bepaalde markten met tekorten aan peren en dringen zij herhaaldelijk aan op levering. Onlangs heeft manager Li van Hebei Xionghan Agricultural Products de recente binnenlandse verkoop en export van peren aan FreshPublishers toegelicht.

"Het eerste verkoopseizoen voor peren na de oogst is het midherfstfestival en de nationale feestdag. De binnenlandse grote en middelgrote steden hebben veel producten nodig. Naast de Huangguan-peren en de Ya-peren, die de belangrijkste kracht zijn voor de verkoop en de export, is er op de binnenlandse en buitenlandse markten relatief veel vraag naar hoogwaardige Qiuyue-peren en Yulu-geurige peren."

"Door de hoge plukprijs van peren dit seizoen is de hoeveelheid geoogste peren iets lager dan in voorgaande jaren. Door de sterke stijging van het aantal Covid-infecties in China en de kijk van de mensen op peren om keelpijn te verlichten, verkopen alle perenrassen momenteel goed op vele binnenlandse markten, met snelle en grote ladingen en snelle prijsstijgingen. Sommige teeltgebieden zijn terughoudend met de verkoop. Daarom is de binnenlandse afzet nu populairder dan de buitenlandse handel."

Hebei Xionghan Agricultural Products heeft zich altijd gericht op de export. Maar door de recente sterke binnenlandse vraag heeft het bedrijf zijn aandacht verlegd naar binnenlandse verkoopkanalen. "De recente exportorders zijn relatief stabiel, zonder significante veranderingen. Ik denk dat de vraag van overzeese klanten zich nog niet heeft hersteld omdat de wisselkoersen van verschillende landen zijn gedaald en de prijzen zijn gestegen, wat heeft geleid tot een relatief trage consumptie op de fruitmarkt. Na communicatie met veel rederijen heb ik ook te horen gekregen dat de export de laatste tijd niet hoog is. Op sommige routes zijn ook schepen uit de vaart genomen."

"Momenteel zijn de zeevrachttarieven van China naar verschillende havens van bestemming in verschillende mate gedaald. De zeevracht van Qingdao naar Zuid-Amerika daalde bijvoorbeeld van meer dan
€ 6.563 in augustus tot € 1.875 nu en de zeevracht naar Noord-Amerika daalde ook sterk, van meer dan € 7.501 in juli en augustus tot minder dan € 1.875 nu. Bovendien hebben de sterke ontwikkeling van de Amerikaanse dollar in de tweede helft van het jaar, de daling van de zeevracht en de waardestijging van de Amerikaanse dollar geleid tot een daling van de exportprijs van peren. Door de daling van de wisselkoers tussen de munten van veel landen en de Amerikaanse dollar is de exportmarkt na de sterke daling van de wisselkoers echter enigszins zwak."

Over de verwachtingen voor de markt voor peren in de komende weken zei Li: "Door de uitbraak van Covid is de export sterk beïnvloed, vooral door de vertraagde afgifte van documenten en de onzekerheid over de termijn voor het verzenden van documenten. Bovendien is de export relatief stabiel en hebben sommige klanten al te maken gehad met een tekort aan peren en herhaaldelijk aangedrongen op levering. Door de grote fruitconsumptie op de binnenlandse markt zal de perenvoorraad verder afnemen en zal de prijs dienovereenkomstig stijgen. De prijs zal relatief stevig zijn, wat de exportprijs geleidelijk zal opdrijven."

Door de pandemie heeft Hebei Xionghan Agricultural Products al bijna drie jaar niet meer deelgenomen aan beurzen. "Momenteel is het binnenlandse Covid-preventiebeleid versoepeld. We zijn van plan volgend jaar terug te keren naar het niveau van vóór de pandemie. We zullen blijven deelnemen aan de groente- en fruittentoonstellingen in Italië, Duitsland en Hongkong."

Voor meer informatie:
Li Qianqian
Hebei Xionghan Agricultural Products Co., Ltd.
Shijiazhuang Xingguan Import and Export Trade Co., Ltd.
+86 175 0320 2183 
+64211840824
www.xgfreshproduce.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.