Pfälzer Grumbeere over het afgelopen en aankomende vroege aardappelseizoen

"Aardappelen zijn nog steeds een product dat iedereen zich kan veroorloven"

De teeltbedrijven van Pfälzer Grumbeere telen op 4.000 hectare vroege aardappelen, waarvan 1.000 hectare extra vroeg geoogst kan worden. "Vanaf 10 augustus spreekt men niet meer van vroege aardappelen, maar van gewone consumptieaardappelen, die op 2.000 hectare geteeld worden. Op 1.300 tot 1.500 hectare worden industrieaardappelen geteeld, die zowel naar de chips- als naar de frietindustrie gaan", vertelt Hartmut Magin. Hij is de eerste voorzitter van telersvereniging Pfälzer Grumbeere, die uit 265 telers bestaat. Samen met Hartmut spraken we ook met de eerste plaatsvervangend voorzitter Johannes Zehfuß, en de tweede plaatsvervangend voorzitter Markus Frank.  


(Van links naar rechts:) Markus Frank, Hartmut Magin en Johannes Zehfuß

Vroege aardappelseizoen goed van start gegaan
De vroege aardappelen van Pfälzer Grumbeere zaten afgelopen jaar in het normale marktsegment. "We konden bij dit product een goede afzet registreren. Er moesten echter ook enkele producten worden weggegooid vanwege kleine gebreken op de schil, wat eigenlijk levensmiddelverspilling is. Sommige van deze aardappelen met gebreken konden echter nog tegen lagere prijzen als geschilde aardappelen aan grootkeukens of de frietindustrie verkocht worden", vertelt Hartmut.

De sector heeft het moeilijk wat de energiecrisis betreft. "Tijdens de droogteperiode was er veel behoefte aan irrigatie. De oogst viel gemiddeld uit, omdat we voldoende water ter beschikking hadden. Daarom konden wij de aardappelen afgelopen jaar ook in voldoende hoeveelheden aanbieden. De kwaliteit van de vroege aardappelen kon gegarandeerd worden", weet Hartmut. De vroege aardappel is het hoofdproduct van Pfälzer Grumbeere.

Vroege aardappelen komen aanvankelijk meestal tegen een hoge prijs op de markt. Het prijsverval komt echter door de hoge kosten voor bemesting, het transport en de irrigatie. "De inflatie stijgt, maar ook de loonkosten zijn met 22 procent gestegen. Wij telers moeten natuurlijk zien hoe wij de kosten nog kunnen dekken. Daar moet echter ook bij gezegd worden dat de kiloprijs van aardappelen onlangs is gestegen van 0,10 euro naar 0,20 euro. Aardappelen zijn echter nog steeds het product dat iedereen zich kan veroorloven." 

Geen significante stijgingen van de telersprijzen
De extra kosten voor de vroege aardappelen en consumptieaardappelen van afgelopen jaar konden echter niet worden doorberekend. "In tegenstelling tot wat veel berichten in de media suggereren, zijn de telersprijzen vergeleken bij het voorgaande jaar niet gestegen. Dat is een grote last. Als wij de extra kosten dit jaar niet kunnen doorberekenen, zullen sommige bedrijven het moeten opgeven. Duurzaamheid is natuurlijk belangrijk. Maar ook de economische duurzaamheid moet gegarandeerd worden, zodat de telers ervan kunnen leven", benadrukt Johannes Zehfuß. Grote veranderingen in de teeltplanning voor vroege aardappelen verwacht hij dit jaar nog niet, maar eind 2023 zal duidelijk worden wie het goed gedaan heeft gezien de "exorbitante prijsstijgingen" en wie niet. Er zullen echter veranderingen komen bij de aansluitende rassen als de retail geen rekening houdt met de klein gestructureerde Pfalz met zijn eigen regionaliteit, aldus Markus Frank. 

"De telersprijzen van het vroege aardappelseizoen 2021/2022 waren vrijwel identiek aan die van het afgelopen seizoen. Aan de point of sale hadden we soms echter prijsstijgingen van 70-90 procent. Gemiddeld werden aardappelen voor 1,50 euro per kg verkocht, afgelopen jaar zelfs voor meer dan 2,00 euro per kg. Als teler vraag je je dan wel af waar dat geld blijft. Wij hebben onze zakken namelijk niet gevuld. We hadden immers ook te maken met duidelijk hogere teeltkosten. Het geld werd door iemand anders verdiend, die natuurlijk ook zijn kosten doorberekende", aldus Markus.

Er waren geen grote oogstverliezen in het vroege seizoen. Johannes: "Toen de grote hitte kwam, waren de vroege aardappelen al rijp om te oogsten. Bij de aansluitende rassen en late rassen was er sprake van een zekere oogstdegressie, maar niet vanwege een gebrek aan water, want dat is geen groot probleem in de Pfalz." Johannes verwijst hierbij naar het irrigatiesysteem van de regio, dat zich al tientallen jaren heeft bewezen. "De aardappel heeft het over het algemeen liever bewolkt en heeft zogezegd het slechte weer nodig, vandaar dat er ook veel in Ierland geteeld wordt."

Goede oogst
"Wij nemen ook aardappelen af uit regio's zoals bijvoorbeeld het zuiden van Rheinhessen, maar ook uit aangrenzende gebieden in Hessen en Baden-Württemberg of uit de zuidelijke Pfalz", zegt Markus. "Van deze bedrijven kregen we te horen dat het vanwege de hitte geen gebruikelijk oogstjaar was. Als het niet helemaal genoeg is zorgen we er natuurlijk voor dat wij de ontbrekende hoeveelheden in de Vorderpfalz aanvullen." Dankzij een goede irrigatietechniek is men in de Pfalz ook niet meer afhankelijk van sterk wisselende oogstomstandigheden, omdat de landbouw altijd in staat is om voldoende voedingsmiddelen te produceren en ervoor te zorgen dat de schappen gelijkmatig gevuld blijven." 

"De teelt- en bedrijfskosten lagen het afgelopen jaar zo'n 30 procent hoger," zegt Johannes. Hij verwacht dat ze dit jaar zelfs nog hoger zouden kunnen worden. "Onze kosten zullen met minstens 50 procent stijgen. Of wij aan dat geld kunnen komen is de vraag." Hartmut onderstreept ook de noodzakelijke investeringen in tractoren en oogstmachines: "Het is ook de vraag of de bestelde machines op tijd aankomen. De aardappelprijzen liggen echter nog steeds op een betaalbaar niveau voor de consumenten."  

Voor meer informatie:
Hartmut Magin
Johannes Zehfuß
Markus Frank
Pfälzer Grumbeere
Pfälzische Früh-, Speise- und Veredlungskartoffel-Erzeugergemeinschaft w. V.
Martin-Luther-Str. 69
D-67433 Neustadt, Duitsland
Tel: +49 6321 92747 17
info@pfaelzer-grumbeere.de
www.pfaelzer-grumbeere.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.