Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Engelse salade test vindt Listeria uit eerdere uitbraak

Onderzoekers hebben een salademix gevonden die besmet zijn met hetzelfde type Listeria dat enkele jaren geleden een uitbraak in meerdere landen veroorzaakte met 54 gevallen en 10 doden.

Salades en andere AGF-producten werden van september 2020 tot december 2021 in Engeland verzameld bij winkels en cateringbedrijven en werden getest op Salmonella, Shiga toxine-producerende E. coli (STEC), Listeria en Bacillus cereus.

Van de meer dan 600 monsters werd 84 procent als bevredigend beoordeeld, 12 procent als grensgeval en 4 procent als onbevredigend, zo blijkt uit de studie die onlangs is gepubliceerd in het Journal of Food Protection.

De resultaten wijzen niet op een verbetering van de microbiologische kwaliteit sinds studies van de afgelopen 20 tot 25 jaar, aldus de onderzoekers.

De bemonsterde producten waren onder meer slabladeren, tomaten, verse kruiden, komkommer, wortel, paprika, ui en kool. De meeste producten met een bekende herkomst waren afkomstig uit het VK of Europa. 

STEC- en Listeria-bevindingen
Een monster van voorverpakte bladeren, komkommer en tomaat van een cateraar was onaanvaardbaar omdat STEC O76 werd gedetecteerd, maar er kwamen geen menselijke infecties in het Verenigd Koninkrijk overeen met dit isolaat. Bij een bemonstering van hetzelfde saladeproduct van hetzelfde bedrijf vier weken later werd geen STEC gevonden.

Er werd geen Salmonella gedetecteerd, maar uit 11 monsters werd Listeria monocytogenes gehaald. Bacillus cereus werd in 9% van de monsters op het randniveau aangetroffen en in één monster op een ontoereikend niveau. E. coli werd in 3% van de monsters aangetroffen met een grenswaarde en in 4% met een onbevredigende waarde.

Eén Listeria-isolaat kwam overeen met menselijke ziektegevallen en was afkomstig van een voorverpakte gemengde salade van een cateringbedrijf in 2021. Het was dezelfde stam die ten grondslag lag aan een uitbraak in meerdere landen van 2015 tot 2018, in verband gebracht met bevroren suikermaïs die in Hongarije door Greenyard werd geproduceerd, maar er werd geen link in de toeleveringsketen vastgesteld. Er was geen informatie over landen van herkomst voor componenten in het in 2021 geteste saladeproduct. Tussen 2015 en 2021 werden in het VK een twaalftal mensen ziek.

Covid-19 effect
Verhoogde niveaus van E. coli zaten meestal in losse producten uit het VK van cateraars in de zomer of herfst van 2021 en kunnen het gevolg zijn van de versoepeling van de Covid-19 beperkingen, aldus de wetenschappers. 

De studie toonde 1,7 procent besmetting met Listeria monocytogenes en 4 procent met E. coli bij niveaus boven de 100 CFU/g.

Hogere niveaus van Bacillus cereus kwamen voor in een reeks slasoorten en in vergelijkbare verhoudingen tussen losse en voorverpakte producten, alsook in monsters van catering- en retailomgevingen en verschillende landen van herkomst.

Er werd een verband waargenomen tussen E. coli en Listeria in saladeproducten. Kruisbesmetting en slechte hygiëne in cateringomgevingen zijn waarschijnlijk belangrijke factoren, aldus de onderzoekers.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com

Publicatiedatum: