Peruaanse fruitexporteurs werken hard aan herstel na rellen

Telers van de belangrijkste Peruaanse exportgewassen, namelijk druiven, blauwe bessen, mango's en avocado's, werken er hard aan om de export na de rellen en de noodtoestand van de afgelopen twee weken te herstellen en de potentiële verliezen van naar schatting meer dan €139 mln te compenseren. De impact van deze grote verstoringen blijkt uit de laatste voorlopige statistieken, opgesteld door Fluctuante, die de snelle daling van het aantal geëxporteerde tonnen tussen week 49 en 50 in 2022 laten zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


President Dina Boluarte van Peru en haar kabinet houden vergaderingen in het hele land

De oprichters van Fluctuante, David Sandoval en Estefania Ruiz: "De politieke situatie in Peru heeft bedrijven en exporteurs op verschillende manieren beïnvloed. Het beïnvloedde de uitwisseling met andere landen op verschillende manieren wat betreft tijdswaarde, hoeveelheden en export. Wij hopen dat de situatie in de komende weken zal veranderen om onze aantallen te verhogen. Want we hebben grote verwachtingen in vergelijking met vorig jaar. Er waren verschillende wegversperringen in het hele land, een luchthaven was geblokkeerd, exporteurs konden geen fruit naar de havens sturen, maar het lijkt erop dat de situatie weer normaal wordt. Veel wegen zijn niet meer geblokkeerd en de situatie verbetert. Nu ligt de focus voor exporteurs op het inhalen van de achterstand."

Van de mango's die naar de piekweken van het seizoen gaan was er 81,4% minder geëxporteerd

César Morocho, van de Peruaanse Vereniging van Mangotelers en Exporteurs (APEM), zei tegen Agraria.pe dat de gevolgen van de vertraagde export voelbaar zullen zijn op hun belangrijkste Amerikaanse markt, die ongeveer 35% van hun product ontvangt. Amerikaanse importeurs hebben hem laten weten dat zij op zoek zijn naar alternatieve leveranciers in Ecuador terwijl de situatie in Peru stabiliseert.

Voor druiven op weg naar het hoogtepunt van het seizoen werd een exportdaling van 81,1% genoteerd

Blauwe bessen, die naar het einde van het seizoen gaan, hadden een exportdaling van 57,9%

Avocado's, aan het einde van het seizoen, waren 93,18% minder geëxporteerd

De Peruaanse minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, Luis Helguero, verklaarde dat de Peruaanse regering zich inspant om vrij verkeer van voertuigen te garanderen en zo de geplande verzendingen van tuinbouwexportproducten te normaliseren. "Onze agro-exporteurs willen en moeten blijven werken. De openstelling van de snelwegen zal ons in staat stellen de verzendingen te hervatten om de continue groei die de sector dit jaar heeft gekend te handhaven," aldus minister Helguero.

Volgens schattingen van het ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme (Mincetur) kan de buitenlandse afzet van groenten en fruit met € 19,5 mln per dag dalen.

Rodrigo Bedoya, medeoprichter en uitvoerend voorzitter van bio-gember en avocado-exporteur La Grama, vertelt over de verwoestende ontwikkelingen in Peru en het effect op hun bedrijf en werknemers. Zij werken met een grote groep telers met bedrijven in heel Peru. "We hebben hier in Peru de afgelopen twee weken in het hele land extreem gewelddadige burgerlijke onrust gehad. 30 Peruanen zijn omgekomen. We moesten onze verpakkingsfabriek sluiten en onze activiteiten een week lang volledig staken, terwijl we ons concentreerden op de veiligheid van iedereen. Op een gegeven moment hadden sommige van onze teamleden geen eten meer. Het is extreem moeilijk om een bedrijf te runnen in een onderontwikkeld land als het onze. En dat is een van de redenen waarom we elke dag strijden tegen informaliteit en illegaliteit en om dingen goed te doen."

"Wij zijn er met 33 mln Peruanen, die in vrede willen leven; het geweld kwam van een paar duizend. De extreme ongelijkheid is de reden waarom radicale extremisten een paar duizend kunnen overtuigen om zo gewelddadig te worden, wat leidde tot meer dan 30 doden en meer dan 300 gewonden, velen in kritieke toestand. 70% van de Peruanen leeft in de informele/illegale economie. Zonder enige sociale zekerheid. Geen toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, goede voeding, veiligheid, transport, infrastructuur, enz. Met miljoenen die in die omstandigheden leven en in de steek gelaten worden door de staat maakt het zo makkelijk voor extremisten om sommigen te overtuigen om gewelddadig te worden. Wanneer bedrijven in het noorden van de wereld inkopen bij informele/illegale leveranciers, zich verschuilend achter het excuus dat deze leveranciers certificaten hebben, dragen zij bij aan ongelijkheid, het in stand houden van informaliteit en uiteindelijk aan dodelijk geweld. Denk twee keer na over de impact van uw aankoopbeslissingen. Goedkoop heeft een verborgen prijs, altijd. En iemand betaalt de gevolgen van de obsessie voor financiële resultaten tegen elke prijs," aldus Bedoya.

De nieuwe Peruaanse regering van president Dina Boluarte heeft de noodtoestand voor 30 dagen afgekondigd om de onrust de kop in te drukken, zodat de exportfruitsector zijn activiteiten in deze kritieke oogstperiode kan hervatten. Bedoya zegt dat het geweld weliswaar is gestopt, maar dat zij allen hopen dat de orde definitief wordt hersteld. "In onze specifieke regio is het geweld op zondag 18 december opgehouden en zijn we weer opengegaan. In andere delen van het land hielden de rellen en het geweld nog een paar dagen aan. Het is nu rustiger, maar we weten niet of de rust blijvend zal zijn of niet. Sommigen zeggen dat er opnieuw rellen en geweld dreigen."

De Peruaanse president Boluarte en de staatsministers reizen door het land om de sectoren, regionale en provinciale ambtenaren, kerken en vakbonden te ontmoeten en te luisteren naar de behoeften van de burgers. In het hele land blijft een zware politie- en legermacht aanwezig.

Voor meer informatie:
David Sandoval
Fluctuante
+51 936 336 499
davidsandoval@fluctuante.lat 
www.fluctuante.lat 

Rodrigo Bedoya
La Grama
+51 1 628 6580
www.lagramaperu.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.