Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse knoflooksector hard getroffen door Waxy breakdown

Het 2022/2023-seizoen zal voor de Franse knoflooksector worden beschouwd als bijzonder zwaar. De oorzaak hiervan zit 'm in de Waxy breakdown, een fysiologische aandoening van de bollen die de knoflooktelers in het zuidwesten en zuidoosten van Frankrijk zwaar heeft getroffen. "Al sinds het begin van het seizoen dat eind juli/begin augustus van start is gegaan, hebben we grote problemen met de kwaliteit van de knoflook. de Waxy breakdown is voor sommige telers een echte plaag geweest, aangezien zij hierdoor dit jaar tot 80% van hun oogst hebben verloren. De Waxy breakdown wordt gekenmerkt door het bruin worden van de knoflookteentjes, iets dat dit jaar tot bijzonder uitgebreide sorteersessies heeft geleid, met een aanzienlijke vermindering van het aantal verkoopbare partijen knoflook tot gevolg", vertelt Fabienne Ruamps van de Association Nationale Interprofessionnelle de l'Ail, de Franse Nationale Interprofessionele Knoflookvereniging.

Na sortering goede kwaliteit, maar de partijen hebben flink geleden
"Het is on gelukt om na het sorteren een goede kwaliteit te verkrijgen, maar de partijen hebben helaas flink geleden. Als de bol bovendien ook maar één beschadigd knoflookteentje heeft, wordt de hele partij tijdens het goedkeuringsproces door de kwaliteitsafdelingen van de supermarktketen afgekeurd. Dit alles heeft nóg dramatischer gevolgen voor de knoflooktelers die toch al zwaar zijn getroffen. We hebben dit probleem daarom ook ter sprake gebracht tijdens onze interprofessionele bijeenkomsten met Interfel.

Hoewel de Waxy breakdown een nog vrij onbekend fenomeen is, houdt het ontstaan ervan gegarandeerd verband met de zeer moeilijke weersomstandigheden van dit jaar/ "De knoflookplanten hebben veel stress gekend, om te beginnen vanwege de vorst in april, vervolgens vanwege de droogte en tot slot vanwege de hittegolf afgelopen zomer. In augustus, toen het droogproces vorderde, ontdekte we hoe groot dit probleem was, een probleem dat grote economische gevolgen had voor de sector.

Hernieuwde belangstelling voor premiumproducten
De vraag naar knoflook is echter nog steeds aanwezig, vooral naar knoflook die zich onderscheidt op het gebied van kwaliteit. "Knoflook uit Frankrijk wordt gelukkig sinds enkele jaren gepromoot door de Franse supermarkten, maar ondanks dat is de situatie op de markt tot nu toe vrij rustig. Hoewel er een hernieuwde belangstelling is voor premiumproducten, is de situatie op de markt over het algemeen, nu de feestdagen naderen, niet meer dynamisch. Er is duidelijk minder activiteit dan in dezelfde periode van eerdere jaren.

Ingekort seizoen wegens gebrek aan partijen
De knoflookprijzen zijn relatief stabiel gebleven. "Het is echt het gebrek aan partijen dat een probleem vormt. Sommige knoflooktelers beëindigen het seizoen daarom al eind februari/begin maart, terwijl het normaal gesproken tot eind april/begin mei loopt. Op deze manier wordt het seizoen met twee maanden ingekort. Dit inkorten van het seizoen leidt tot een groot verlies aan inkomsten.

Geconfronteerd met de moeilijke situatie, heeft de knoflooksector verzocht deze te erkennen als een ramp (crisis) om zo de telers te kunnen helpen deze crisis het hoofd te bieden. "Dit is de eerste keer dat we te maken hebben met een situatie op de markt waarin er jammergenoeg sprake is van aanzienlijke schade aan de producten.

Voor meer informatie:
Fabienne Ruamps
Association Nationale Interprofessionnelle de l'Ail
Tel. : 05 53 77 22 71
aniail@hexavalor.fr

Publicatiedatum: