"Overproductie ijsbergsla kan omslaan in tekort"

Het weer is dit jaar absoluut bepalend voor de Spaanse slateelt. "Vanwege de ongewoon hoge temperaturen is er overproductie. We ramen dat we ongeveer twee weken voorlopen op schema in de teelt van ijsbergsla. We hebben alleen bio-producten, maar ook in de conventionele teelt zien we hetzelfde verhaal." 

"Bovendien hadden we in de twee weken vóór Kerst sowieso een grotere productie geprogrammeerd om er zeker van te zijn dat al onze klanten een continue en voldoende toevoer zouden hebben", vertelt Luis Miguel Valero, commercieel directeur van Camposeven. "Samen met het warme weer zorgde dat dus voor grote oogstvolumes in de laatste weken van het oude jaar."

Het weer heeft ook z’n invloed op de grootte van de kroppen sla. De groente heeft zich sterker ontwikkeld dan verwacht. "De maten die we oogsten liggen gemiddeld tussen de 7-8. Grotere ijsbergsla betekent minder stuks per krat, terwijl we dus meer eenheden beschikbaar hebben. Dit alles ten gevolge van de weersomstandigheden", merkt Luis Miguel op. "En als er in de komende weken kou intreedt, dan groeien de planten langzamer en kan er een tekort ontstaan op de markt."

"Het is moeilijk te zeggen of er nu te weinig vraag of te veel aanbod is"
Naast de onzekerheid omwille van de onverwacht omvangrijke oogst is ook de prijsvorming een probleem voor de telers. Luis Miguel Valero legt uit dat de prijzen dit seizoen niet in overeenstemming zijn met de teeltkosten. "Onze biologische ijsbergsla haalt rond de € 7-7,50 voor een krat van 10 stuks, terwijl we bij conventioneel praten over tussen de € 5,50 en € 6. Maar de teeltkosten zijn dit jaar voor iedereen met 25-30% gestegen." De markt absorbeert het aanbod niet en volgens Luis Miguel lijkt er zich een neerwaartse trend voor te doen in de consumptie van ijsbergsla. 

"Er doen zich twee fenomenen voor. Aan de ene kant wordt ijsbergsla vervangen door andere soorten zoals mini-Romaine of Little Gem en aan de andere kant zien we dat er grote conventionele bedrijven overstappen op bio en marktaandeel inpalmen. Het is moeilijk te zeggen of er nu te weinig vraag of te veel aanbod is. Ik veronderstel dat het een combinatie van beide is. Wij krijgen althans minder bestellingen binnen dan andere jaren."

"We maken ook voorgesneden product met biologische ijsbergsla. Hoewel die verkoop beter verloopt dan die van het verse product, halen we toch niet het niveau van andere jaren."

"De mini-Romaine neemt marktaandeel in van ijsbergsla en Little Gem"
Naast ijsbergsla is Camposeven, dat zich sinds 2011 toelegt op de biodynamische teelt van bladgroenten, gespecialiseerd in de teelt van mini-Romaine sla voor klanten in heel Europa. 

"In tegenstelling tot ijsbergsla is mini-Romaine een product dat een opwaartse trend doormaakt. Het neemt overigens niet alleen marktaandeel in van ijsbergsla, maar ook van Little Gem. Net als bij ijsbergsla zijn er ook conventionele teeltbedrijven overgestapt op biologische mini-Romaine sla. Er is dus meer aanbod op de markt, maar door de stijgende vraag is dat niet meteen merkbaar."

"De teelt ligt ook voor op schema en we vrezen dat er een gat in de markt kan ontstaan wanneer het weer kouder wordt en de oogst vertraagt. We verwachten niet meteen een vlotte overgang naar de oogst in de Midden-Europese landen, want ons seizoen kan eerder eindigen dan gepland."

Voor meer informatie:
Camposeven
Ctra. Lo Romero, 33
30740 San Pedro del Pinatar (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 178 165
info@camposeven.com
www.camposeven.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.