Gemüse-Garten Büttelborn

Meer winst met dunne preistengels

Gemüse-Garten Büttelborn uit het Duitse Ried (Hessen), teelt sinds 2011 op circa 700 hectare verschillende groentensoorten in de vollegrond voor de regionale verkoop. Er staan immers ruim twee miljoen potentiële klanten "voor de huisdeur". "Dankzij de korte transportafstanden kunnen we onze afnemers binnen enkele uren na de oogst van onze vers geoogste producten voorzien", zegt directeur dr. Jirko Stiller. In 2014 werd het bedrijf volledig overgenomen door de firma Behr, dat voorheen tot het bedrijf Geisler hoorde. In hetzelfde jaar werd Jirko de hoofdverantwoordelijke van de vestiging in Büttelborn.


Jirko Stiller

120 hectare prei
Prei is ons belangrijkste product en wordt op 120 hectare geteeld. Vroeger hebben we 120.000 tot 130.000 planten per hectare geplant, nu planten we 200.000 planten per hectare op een heel beperkt oppervlak. Daarom bieden we alleen nog maar dunne stengels aan, omdat de verkoop daarvan winstgevender is", zegt Jirko. Tegelijkertijd is de teelt van prei zeer duur, terwijl tegelijkertijd de omzet lager uitvalt. Herhaaldelijke aantasting door trips zorgde bovendien voor gedeeltelijke oogstuitval. 

Op een gegeven moment was het ook moeilijk om personeel te behouden, aangezien sommigen waren overgestapt naar de industrie.  Op de locatie Klein-Gerau moesten naast een fabriek, een verwerkingsinstallatie en een nieuw wooncomplex voor seizoensarbeiders, ook geluidswerende muren met een grote loods gebouwd worden, aangezien het bedrijf midden in een woongebied ligt.


Prei wordt op circa 120 hectare geteeld, waarbij er tot wel 500.000 stengels per week worden verkocht.

Gevarieerde groentengewassen
Het bedrijf teelt twintig verschillende producten, waaronder kropsla, mini-romana, ijsbergsla, broccoli, koolrabi, wortelen, prei, courgettes, spinazie, verschillende pompoensoorten, Chinese kool, radicchio, knolvenkel, koolrapen, savooiekool, spitskool en bleekselderij. Wittekool, rodekool, savooiekool, prei, consumptiepompoenen, courgettes, bleekselderij en knolselderij worden op contractbasis geteeld. 

In 2022 is Gemüse-Bau Büttelborn ook begonnen met de teelt van biologische producten op 30 hectare. Daarbij gaat het om mini-romana, ijsbergsla, courgettes en spinazie. In 2023 staat er een uitbreiding naar 65 hectare gepland, waarbij er dan voortaan ook biologische zoete aardappelen geteeld zullen worden. Het bio-bedrijf wordt gerund door de broer van Jirko, en draagt de certificaten van Naturland en Bio aus Hessen.

Jaarlijkse areaaluitbreiding
In 2015 werd het areaal uitgebreid van 260 hectare naar 400 hectare, terwijl er tegelijkertijd een logistiekhal in Groß-Gerau met een omvang van 3.000 vierkante meter werd geopend. In 2016 werd de vestiging Essenheim geopend, terwijl er in 2017 nieuwe accommodaties voor seizoensarbeiders gebouwd werden. In 2018 volgde dan de overname van de arealen van Gutshof Klostereck, dit betekende een areaaluitbreiding naar 700 hectare, terwijl de logistiekhal werd uitgebreid naar 6.000 vierkante meter. In 2019 kon het bedrijf zijn areaal uitbreiden naar de huidige grootte van 800 hectare. 


Deelnemers van de 57e najaarsconferentie van de Duitse groententeelt bezochten het bedrijf in Büttelborn.

Het thema verpakkingen vormt volgens Jirko steeds meer een probleem: "Bijna alles wordt duurder, ook verpakkingsmaterialen. Maar nu heeft elke klant zijn eigen verpakking met eigen labels. Het bedrijf heeft zes eigen vrachtwagens ter beschikking en biedt ook loonverpakkingswerk en loonwerk op de akkers aan. "Wij hebben een goed machinepark ter beschikking, waardoor veel telers ons vragen om loonwerk op het land op verpakkingswerk te doen. Daardoor zorgen we ook voor optimale benutting van onze machines." Er zijn vijfenzestig vaste medewerkers voor het bedrijf actief, daar komen nog zo'n 400 seizoensarbeiders en ander personeel bij. Momenteel heeft Jirko slechts één leerling in dienst, en dat zal voorlopig ook wel zo blijven, want nieuwe leerlingen zijn moeilijk te vinden.

Voor meer informatie:
Dr. Jirko Stiller
Gemüse-Garten Büttelborn GmbH
Behr AG
D-Weidengewann 3, 64572 Büttelborn, Duitsland
Logistiekhal: Breslauer Straße 9, 64521 Groß-Gerau, Duitsland
Tel: +49 6152 92 751 16
jstiller@buettelborn.de
behr-ag.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.