Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot aanbod, maar weinig vraag naar Siciliaanse granaatappelen

"Het sinaasappelseizoen op Sicilië is laat van start gegaan, ook dat van de Tarocco bloedsinaasappelen. Er wordt gemiddeld 25% minder fruit geoogst en de maatsortering is middelgroot tot klein als gevolg van de aanhoudende droogte. In een tijd van inflatie die de koopkracht van de Italiaanse huishoudens aantast, zijn de winstmarges ook voor de verwerkende industrie lachwekkend. Wij zijn gespecialiseerd in de verwerking van citroen en granaatappel tot sap, puree en halffabrikaten", vertelt Vincenzo Mirrione, die samen met zijn broers Alessandro en Francesco eigenaar is van Migel Srl, een bedrijf dat in de jaren tachtig opgericht werd door hun vader Pasquale.

Migel was oorspronkelijk een verdeler van ijs met belangrijke klanten als Algida en Findus. In 2002 kwam daar een klein laboratorium bij voor de verwerking van inheemse Siciliaanse aardbeien en Camarosa aardbeien. Tegenwoordig heeft het bedrijf een oppervlakte van meer dan 20.000 m2 in het industriegebied van Carini (Palermo). 

Er zijn vijf koelcellen en meerdere verpakkingsmachines. De kwaliteitscontroles zijn uitgebreid en met effectieve distributiesystemen worden specifieke marktbehoeften en -kansen opgevangen. Het bedrijf verwerkt, ook in opdracht van derden, grote hoeveelheden Akko en Wonderful granaatappelen en een breed assortiment ander lokaal fruit, waaronder citroenen, (bloed)sinaasappelen, mandarijnen, watermeloenen, aardbeien, cactusvijgen, zwarte moerbeien en perziken.

"We zijn net klaar met de verwerking van de granaatappelen. Maar we merken dat het aanbod veel groter is dan de vraag. De afgelopen zes jaar is het areaal flink uitgebreid en de jonge planten zijn ondertussen in volle productie gekomen. We begonnen met de rassen Akko en Parfianca, en vanaf half oktober gingen we verder met Wonderful granaatappelen. Onlangs hebben we ook een nieuw product opgenomen in onze catalogus: cactusvijg. Dit zeer gewaardeerde fruit verwerken we in puree. De vraag naar dit fruit en afgeleide producten neemt toe vanwege de zeer gezonde eigenschappen", legt Vincenzo Mirrione uit. 

"Hoewel de granaatappel een superfood is, is de vraag helaas niet vergelijkbaar met die naar sinaasappel- of citroensap. Vooral in 2022 komt dat duidelijk tot uiting, met een overvloed aan product en weinig vraag. Ondanks een lagere inkoopprijs dan de afgelopen jaren is zelfs de vraag op de groothandelsmarkten niet van de grond gekomen. Het is echt een seizoensfruit is en het is helemaal niet gemakkelijk te persen. In vergelijking met citrus is het geen grote categorie. De consumptie van granaatappel is ook eerder van recente datum in de Italiaanse gastronomie. We hebben het over een tiental jaren en we weten allemaal dat het veranderen van gewoontes niet eenvoudig is. Dat kost tijd", zegt Vincenzo Mirrione. 

"We verwerken geen massaproducten (citroen, granaatappel, cactusvijg), we richten ons op kwaliteit. Onze opbrengst is niet zo hoog, maar het fruit verliest niet aan kwaliteit in ons proces. De producten worden in heel Italië op de markt gebracht en we exporteren een klein deel naar de Verenigde Staten. Onze klanten zijn onder meer ijssalons, banketbakkers en nichebars. Met onze prijzen zijn we niet concurrerend in het buitenland. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteit van de grondstoffen en met de artisanale verwerking. De citroenen selecteren en snijden we bijvoorbeeld één voor één met de hand", zegt Franco Milazzo, verkoopmanager van Migel. 

Voor meer informatie:
Vincenzo Mirrione
Migel Srl
Via Ercole, 99
90044 Carini (Pa) - Italië
Tel: +39 (0)91 8691204
Tel: +39 335 6385955
[email protected] 
www.migel.it  

Publicatiedatum: