Het aardbeienseizoen in het Zuid-Italiaanse Basilicata is meer dan een maand geleden van start gegaan, maar het eerste echte moment om de markt te testen is precies de kerstperiode. We kunnen spreken van een virtuele start met de komende feestdagen als voorproefje voor wat het seizoen de telers te bieden heeft. We spraken hierover met Francesco Nicodemo, coƶrdinator van het verkoopkantoor van Gruppo Nicofruit.
Karton aardbeien van het merk Nicofruit
"Met Kerst verdrievoudigen de bestellingen in vergelijking met november en stijgen de prijzen meestal met 20%. In de voorbije paar weken hebben we toch al een interessante afzet gehad. Het product dat nu wordt geoogst vertegenwoordigt hooguit 15% van de gehele opbrengst in de regio. Het betreft de vroege rassen die we als telers hebben aangeplant om het seizoen zo goed mogelijk te kunnen verlengen. Het piekseizoen begint evenwel eind februari."
Francesco Nicodemo
"Op dit moment zijn de hoeveelheden beperkt en is de oogstfrequentie laag. Toch zullen we proberen om aan de wensen van alle klanten te voldoen door een zorgvuldige planning. En het weer zou wel eens een bondgenoot kunnen zijn, want ze voorspellen voor de komende dagen zon en milde temperaturen. Dat moet ons in staat stellen meer product te oogsten en dus een paar pallets meer te verzenden. Er is ook geen angst dat de economische crisis de verkoop van aardbeien zou kunnen belemmeren, want de aardbei van Basilicata is een zeer gewaardeerd product."
"De voorwaarden zijn er om als regio leidinggevend te blijven in de teelt van aardbeien. We moeten gewoon blijven focussen op smaak en houdbaarheid, ook in een tijd waarin de teeltkosten zijn verdubbeld", vervolgt Nicodemo.
Verwerkingslijn met net geplukte aardbeien
Ten slotte vroegen we de manager of de huidige crisis de bedrijfsprogramma's heeft veranderd. "We gaan graag tegen de trend in, daarom hebben we een toename van 10% in hectares voorzien ten opzichte van het vorige seizoen. Ik ben van mening dat tijdens moeilijke periodes de dingen erger kunnen worden, maar ook beter, als ze op de juiste manier en met de juiste ingesteldheid worden aangepakt."
Voor meer informatie:
Frutthera Soc. Coop. Agr.
Via Provinciale, 15
75020 Scanzano Jonico (MT) - Italiƫ
Tel: +39 (0)835 954666
[email protected]
nicofruit.it