Bruingemarmerde schildwants bedreigt hazelnootoogst in Oregon

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) is een invasieve insectensoort die de tuinbouw van de staat Oregon in gevaar brengt. Volgens Max Ragozzino, een entomoloog voor biologische bestrijding bij het Oregon departement van landbouw, brengt de kever schade toe aan boom- en groentegewassen.

Ragozzino zegt dat het insect zich kan voeden met honderden plantensoorten, zijn eitjes legt op niet-plantaardige materialen zoals plastic en stof, en bekend is dat het overwintert in door de mens gemaakte omgevingen, waaronder scheepscontainers. "We weten niet precies hoe het in de VS is gekomen, maar we denken dat het per ongeluk samen met andere goederen is ingevoerd", aldus Ragozzino.

Nik Wiman, universitair hoofddocent aan de Oregon State University College of Agricultural Sciences, verklaarde dat de eerste bruingemarmerde schildwantsen die in Oregon werd ontdekt, in 2004 in Portland werd aangetroffen. Wiman zegt dat de universiteit al tien jaar onderzoek doet naar de insecten.

De door de schildwantsen veroorzaakte schade is een belangrijk probleem voor fruit- en notentelers. In Oregon lopen verschillende economisch belangrijke gewassen gevaar, waaronder appels, peren en hazelnoten.

Uit gegevens blijkt dat de teelt van hazelnoten in Oregon in 2020 een waarde had van 132,3 miljoen dollar, waarmee de noot het tiende meest waardevolle tuinbouwproduct van de staat is. Volgens Michael Severeid, vicepresident Verkoop en Marketing bij Willamette Hazelnut, zal de schade door insecten niet direct van invloed zijn op de hazelnootprijzen, maar zullen de telers er wel de gevolgen van ondervinden.

Bron: dailybaro.orangemedianetwork.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.