12 jaar geleden haalde het niet eens de statistieken

Avocado 5e belangrijkste product Colombia

De avocadoteelt heeft de afgelopen tien jaar een steile opmars gekend in Colombia. "De export bedroeg vorig jaar 97.000 ton voor een waarde van $ 204 miljoen. Avocado is het 5e belangrijkste tuinbouwproduct in de Colombiaanse export, terwijl het 12 jaar geleden niet eens voorkwam in de statistieken. Alleen koffie, bloemen, bananen en palmolie overtreffen de avocado", zegt Jorge Enrique Restrepo, voorzitter van de Corporatie van Telers en Exporteurs van Hass Avocado's (CorpoHass).

"Wat fruit betreft staat avocado op de tweede plaats, na banaan. Bij niet-traditioneel fruit bezet het dus de eerste plek, want banaan wordt al tientallen jaren geëxporteerd."

"De Hass avocado heeft slechts een geschiedenis van 20 jaar in Colombia en de telersvereniging bestaat nauwelijks 10 jaar. Tot en met september is er 76.000 ton geëxporteerd voor een FOB-waarde van $ 143 miljoen. Dat is 9% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar."

Nederland grootste afnemer
Het fruit bereikt ruim 30 bestemmingen, maar vijf markten nemen het grootste deel van de export af. "Nederland is met gemiddeld 50% de grootste afnemer, want het fruit komt Europa binnen via de haven van Rotterdam. Vroeger was de tweede belangrijkste bestemming het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van 15-20%, maar dit jaar is het voorbijgestoken door de VS met 20%. Op drie staat dus nu het Verenigd Koninkrijk met 10% en daarna komen Spanje en België. In de afgelopen vijf jaar zijn zeven nieuwe markten geopend: de VS, Japan, Argentinië, China, Peru, Zuid-Korea en Chili."

Colombia is de vierde grootste consument van avocado's ter wereld. Dat zijn niet allemaal Hass avocado’s, maar ook andere zoals Criollo. "We weten niet precies hoeveel de gemiddelde consumptie per persoon bedraagt in het land, maar we weten wel dat de binnenlandse markt nog geweldige kansen biedt voor Hass."

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.