Louis De Cleene, Devos Group:

"Met het tempo waarin telers haar Jonagold-bomen rooien, zou er over 5 jaar een tekort kunnen ontstaan"

Tholen - De appelmarkt is al tijden heel moeilijk te noemen. "Eigenlijk staat niemand er meer van te kijken dat het met de appels niet goed gaat", vertelt Louis De Cleene van Devos Group. "Er is simpelweg weinig vraag." Toch ziet de handelaar dit in de komende jaren wellicht veranderen. "We zien signalen dat veel Jonagold-telers hebben besloten hun appelbomen te rooien. Stel je maar eens voor dat er binnen 5 jaar een tekort voor de Jonagold zou kunnen ontstaan. Wij zouden er alleszins niet van staan te kijken."

De situatie voor de appels is al even hetzelfde. Er is ontzettend veel aanbod, maar de vraag laat toch flink te wensen over. "De prijzen zijn echt belachelijk laag", vervolgt Louis. "Ze lijken ook alsmaar naar beneden te gaan. Hoe dat maar blijft voortduren? Ik heb echt geen idee. De goede, originele Belgische Jonagold-appelen blijven namelijk één van de beste die er zijn op de markt. Alleen zitten we al op verliesmakende prijzen en het verbetert echt niet. Het is gewoon niet meer rendabel om te telen."

En dus ziet Louis langzaamaan signalen dat meerdere telers besluiten ermee te stoppen. "Voor menig teler is het niet meer mogelijk met de huidige prijzen te werken, waardoor er veelal besloten wordt om de bomen te rooien. Dit gebeurt zelfs in redelijk hoog tempo. Wellicht zal het in de komende jaren zorgen voor meer evenwicht op de markt. Alleen is het natuurlijk verschrikkelijk dat het gepaard moet gaan met een dergelijk financieel en emotioneel leed."

Toch gloort er een streepje licht aan het einde van de tunnel voor de appelen dit seizoen. "Er is momenteel veel vraag vanuit de industrie, waardoor er goed geruimd lijkt te worden. Ook de afgelopen maanden is er best veel geladen richting industrie-verwerkende bedrijven. Het is redelijk hoopgevend richting het nieuwe jaar. Voor de goede appel lijken de prijzen alleen maar te dalen, maar voor de industrie zijn de prijzen wel een op degelijk niveau. Na Nieuwjaar zal er wellicht weer wat ruimte op de markt komen en zouden de prijzen voor retail geschikte appels ook moeten stijgen, liefst zoveel mogelijk."

Rubis Gold
Dit is ook goed nieuws voor de Rubis Gold-appel, waarvan Devos Group exclusief distributeur is in de Benelux. "We hebben dit jaar onze eerste volwaardige oogst gehad met zo'n 100 ton van bomen die we pas zeer recent aangeplant hebben. Die zien er echt super uit en daar zullen we de eerste weken van het nieuwe jaar mee gaan beginnen. Het blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar er zijn al veel aanvragen voor van over de hele wereld. Aangezien we werken met een gecontroleerd aanbod, kunnen we helaas niet overal op in gaan, maar kiezen we onze partners zorgvuldig uit en groeien we hierin stap voor stap. Met de Rubis Gold verwachten we de Noord-Europese consument echt te gaan overtuigen van een gele appel. Op alle plaatsen waar de appel te zien of te proeven is, lokt hij aandacht en wordt hij positief ontvangen." Zo werd Rubis Gold tijdens Fruit Attraction in Madrid genomineerd voor de Innovation Award.

Perenmarkt loopt goed door
Op de perenmarkt is de situatie toch wat rooskleuriger. "De verkoop loopt goed tot zeer goed door. Ik begrijp dat er al meer geladen is dan voorgaande jaren, zo ook bij ons. Hier en daar hebben we nog weleens een dipje in vraag en prijszetting gezien de voorbije maanden, maar al met al kunnen we toch spreken van deftige prijzen." Met de huidige kosten is het echter nog niet zo dat er sprake is van een goednieuwsshow. "Als je de middenprijzen bekijkt, zijn de marges eigenlijk nog steeds te krap, met de gestegen kosten voor de telers in gedachte. Zeker telers die dit seizoen kleinere peren hebben, zoals er wel meer zijn, houden weinig over. Telers met goede maten worden dan weer goed beloond dit jaar."

"Ook voor Early Desire en zeker Queens Forelle hebben we mooie productieve oogsten gehad", besluit Louis. "Voor de Queens Forelle hebben we wel besloten de oogst in twee keer te plukken. Begin september hebben we de peren die quasi perfect geblost en goed in maat waren geplukt. Deze volumes zijn eigenlijk allemaal volledig geplaatst. De verkopen ervan zijn volop aan de gang en lopen hard. Met de tweede pluk, van peren die nog een beetje bij moesten kleuren, hebben we toen een week gewacht. Dit is echt prachtig fruit voor export, vanwege zijn hardheid, vorm en smaak. We zijn echter nog bezig met het zoeken van programma’s voor een bepaald volume van deze peren."

Voor meer informatie:
Louis De Cleene
Devos Group 
Eugeen Coolsstraat 66
3460 Bekkevoort - België
+32(0)16 77 97 58
louis@devosgroup.com           
www.devosgroup.com      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.