Groothandelaar Günter Steiner over de sla-import

"Late start Franse slaseizoen door lang Duits seizoen"

Normaal gesproken is er bij de Beierse groothandel Steiner in Raubling begin/half november al volop Franse sla te vinden. Dit jaar arriveerde de eerste bonte sla uit Franse teelt echter pas in de laatste week van november. "Dankzij optimale klimatologische omstandigheden hebben we heel de maand november het complete assortiment aan bonte sla van onze lokale leveranciers af kunnen nemen", zegt directeur Günter Steiner.

"De seizoensstart in Frankrijk wordt dit jaar gekenmerkt door een groot aanbod," vervolgt Günter. "Er is voldoende aanbod voorhanden, wat zich uit in een bepaalde verkoopdruk. Daar komt bij dat de prijzen ongeveer 20 procent onder het niveau van vorig jaar liggen, hoewel het transport en de overige logistieke kosten aanzienlijk gestegen zijn. Wat betreft de afzet zijn vooral Lollo Bionda en Rosso evenals de gemengde sla bijzonder populair bij onze klanten in de horeca en grootkeukens. Krulandijvie daarentegen, die in Frankrijk ook op vrij grote schaal geteeld wordt, wordt relatief weinig afgenomen."

Geïmporteerde sla wordt vooral uit Bretagne of Zuid-Frankrijk afgenomen en kan tot maart/april worden aangeboden.

Harde prijs-kwaliteitsstrijd op de slamarkt
Het assortiment bladgroenten van de firma Steiner wordt in de koude tijd van het jaar uit drie landen afgenomen. De ijsbergsla komt uit Spanje, radicchio en andijvie uit Italië, en bonte sla wordt sinds enkele jaren uit Frankrijk afgenomen. Günter: "We zien een harde prijs-kwaliteitsstrijd op de slamarkt, waarbij Frankrijk het beste presteert op het gebied van bonte sla met een constante kwaliteit. In Italië heeft men de afgelopen jaren steeds vaker met vorst te maken gehad en de daarmee verbonden kwaliteitsschommelingen. Bij bepaalde rassen, bijvoorbeeld Lollo Bionda, kan vorstgerelateerd kwaliteitsverlies er soms toe leiden dat we de producten helemaal niet meer kunnen verkopen."

Verder wijst Günter ook op de seizoensovergang bij de kasgroenten. "Tot nu toe is de inkoop zonder problemen verlopen. Bij paprika's en komkommers zijn we al overgestapt op Spanje, onze tomaten komen nog uit de Nederlandse glastuinbouw. In de komende weken zal blijken of en in welke omvang de energiecrisis tot een tekort in het aanbod zal leiden."

Nijpend personeelstekort kenmerkt de horeca
Als regionaal actieve groothandelaar staat Steiner Obst und Gemüse Großhandel vooral restauranthouders en grootkeukens met advies en ondersteuning terzijde. "De omzetten liggen over het algemeen weer op het niveau van voor corona, en ook de prijs- en kostenstijgingen hebben tot nu toe niet tot noemenswaardige omzetverliezen geleid. Wij zien een nijpend personeelstekort in de horeca en als gevolg daarvan een aanzienlijke stijging van de vraag naar kant-en-klare salades en kant-en-klare producten. Als extra service bieden we daarom ook met de hand verwerkte producten uit eigen productie aan."

Foto's: Steiner Obst und Gemüse Großhandel 

Voor meer informatie:
Günter Steiner
Steiner Obst und Gemüse Großhandel
Neue Kreisstraße 3
D-83064 Raubling, Duitsland
Tel: +49 (0)80 35 56 73
info@ogsteiner.de 
www.ogsteiner.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.