Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tradesana (Spanje)

"Prijzen bio-citroen in Perpignan, de maatstaf voor heel Europa, zijn momenteel dalende"

De provincie Málaga leidt de citroenenteelt in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Volgens een raming van de gewestelijke overheidsdiensten zal de provincie dit seizoen 54% van de oogst in Andalusië voor zijn rekening nemen, ook al wordt er een forsere productiedaling van 20,9% verwacht in vergelijking met de krimp op Spaans niveau (bijna -10%). "Dit valt volledig toe te schrijven aan de droogte in de streek", zegt David van Tradesana, een groothandel in biologische groenten en fruit.

"Door het gebrek aan regen valt de maatsortering serieus tegen. Het fruit rijpt niet naar behoren en er zijn wat kwaliteitsproblemen. Dit zie je niet alleen bij de citroenen in Málaga, het is een algemeen probleem in heel Spanje en ook ander fruit zoals sinaasappelen, mandarijnen, grapefruit of avocado's komen dit jaar met kleinere maten", legt de verkoopverantwoordelijke uit. "De start van het seizoen is best moeilijk. Ook al is er minder product voorhanden, de prijzen zijn niet wat verwacht werd door de kwaliteitsproblemen en de consumptiecrisis in Europa. De afzet loopt niet vlot." 

Na de stijging van de consumptie van groenten en fruit tijdens de pandemie volgde een normalisering, en nu zet zich zelfs een onverwachte daling in, zowel in Spanje als in Europa, als gevolg van de inflatie van de afgelopen maanden. "Dat zie je aan de prijzen van het fruit, vooral van het biologische product", merkt David op. "Het is een duurder product en nu mensen meer op hun uitgaven gaan letten, kopen ze minder hoeveelheden. Er zijn waarschijnlijk ook klanten die weer overstappen van bio op conventioneel."

"We zetten onze citroenen af in Spanje en de rest van Europa, waar onze belangrijkste bestemmingen Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland zijn. In al die landen zijn de prijzen zeer vergelijkbaar, want de markt in Perpignan zet de toon. Er is geen enkel land dat er nu bovenuit steekt op prijsniveau."

"Ondanks de huidige situatie met droogte, inflatie en onzekerheid op de markten vertrouwen we bij Tradesana volledig op de soliditeit van de biologische markt. Er ligt een stevige basis door jarenlang goed werk van telers en handelaren en ook de consument heeft het segment ondertussen omarmd. We hebben er alle vertrouwen in dat, zodra we in economisch rustiger vaarwater terechtkomen en de weersomstandigheden het toelaten, de sector weer het pad van groei zal betreden."

Trouw aan het Spaanse product 
Spanje speelt een hoofdrol op de markt van verse citroenen wereldwijd en is ook de grootste producent van biologisch product in de Europese Unie. Het areaal van bio-ctirus is de afgelopen jaren snel toegenomen in Spanje. In Andalusië, dat in 2021 volgens gegevens van het ministerie van Landbouw goed was voor 53% van de totale biologische citrusteelt in Spanje, is het areaal vorig jaar met bijna 2.000 hectare toegenomen ten opzichte van 2020. De provincie Málaga is met meer dan 27% van het areaal in de regio de belangrijkste Andalusische producent van biologisch citrus. 

"Voor bio-citroen hebben we op de markt concurrentie uit landen als Italië en Griekenland, maar steeds minder uit Argentinië. Dit jaar heb ik in de sector niet horen praten over de Argentijnse citroenen. Hoe dan ook, onze biologische citroenklanten zijn trouw aan het Spaanse product en ze betrekken jaarrond product bij ons, aangezien we de citroenen beschikbaar hebben van augustus tot en met juli", vertelt David. 

"Ook in Málaga sloeg de bloei op hol"
Het klimaat van de mediterrane regio's maakt de citroenteelt jaarrond mogelijk. Maar de warme herfst van dit jaar heeft ervoor gezorgd dat bomen in veel teeltgebieden te vroeg bloeiden. 

"Ook hier in Málaga heb ik telers horen praten over dit probleem. Met een te vroege bloei kunnen de winterse kou of de regens ervoor zorgen dat de vruchtzetting niet naar behoren verloopt. Dat kan voor problemen zorgen in de kwaliteit en kwantiteit van het fruit in het komende seizoen. Dit jaar is er alvast minder product dan vorig seizoen, vooral wat het Verna ras betreft."

Voor meer informatie:
Tradesana
Tel: +34 952 847 351
Pizarra (Málaga) - Spanje
info@tradesana.com
https://tradesana.com

Publicatiedatum: