Carlos Miravet van Benihort (Spanje):

"Kou krikt kwaliteit en kwantiteit artisjokken op"

Het artisjokseizoen begint weer vorm te krijgen in de Valenciaanse gemeente Benicarló. De oogst is er twee weken geleden begonnen. Ondanks de toename van het areaal is er toch een lichte afname van de opbrengst van het inheemse ras Blanca de Benicarló merkbaar.

"Sinds begin november zijn we al artisjokken voor de versmarkt aan het oogsten", vertelt Carlos Miravet, verkoopmanager groenten bij Benihort. "Hoewel we dit jaar het areaal met 5 tot 10% hebben uitgebreid ten opzichte van vorig jaar, is de opbrengst door de regen voorlopig iets lager dan vorig seizoen op dezelfde datum. Gelukkig verbetert de kwaliteit van het product nu aanzienlijk met het koude weer en herstellen ook de volumes zich", voegt hij eraan toe.

Wat de markt betreft, heeft Carlos Miravet het over een vraag die nog niet wil aantrekken. "Normaal gesproken is er in de eerste weken van het seizoen meestal weinig product beschikbaar en liggen de prijzen hoog. Die helpen doorgaans om het gemiddelde van het gehele seizoen op te trekken. Maar nu is het erg rustig aan de vraagzijde, de markt blijft ter plaatse trappelen. De prijzen liggen dan ook lager dan in voorgaande seizoenen. Maar aangezien de teeltkosten enorm zijn gestegen, zijn er echt hogere prijzen nodig voor de telers om de kosten te kunnen compenseren." De coöperatie verwacht een opbrengst van tussen de 4 en 5 miljoen kilo van de artisjok van Benicarló met beschermde oorsprongsbenaming en van hybride rassen zoals Green Queen. De houdbaarheid van de artisjokken is uitstekend.

"De artisjok is zonder twijfel ons vlaggenschipproduct. We richten ons op directe verkoop aan de belangrijkste groothandelsmarkten in Spanje en in mindere mate exporteren we naar Frankrijk, Italië en Duitsland. Ons seizoen duurt normaal tot en met mei. Tot dan kunnen we voldoen aan de kwaliteitsparameters die zijn vastgesteld door de Toezichtsraad van de BOB. Daarna richten we ons meer op de verwerkende industrie."

Voor meer informatie:
Carlos Miravet Sabaté
Benihort Hortalizas
Pol. Ind. El Collet, Parc. 301-305
12580 Benicarló (Castellón) - Spanje
Mob: +34 680 48 78 99
cmiravet@benihort.com
www.benihort.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.